Myös poliittisten päättäjien tulisi osallistua
keskusteluun terveydenhuollon suunnasta, sillä he päättävät
terveydenhuollon rahoituksesta, sanoi Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen avatessaan Terveysfoorumia Kuntatalolla Helsingissä.

– Päätökset siitä, mitä valintoja teemme ja mihin
käytämme olemassa olevat resurssit, eivät saisi jäädä yksinomaan
terveydenhuollon ammattilaisten vastuulle, Haatainen totesi.

Haatainen muistutti myös, että terveydenhuollon hoitoja koskevat valinnat tulisi tehdä avoimesti, painottaen vaikuttavuutta ja turvallisuutta,
 
– Lääketieteellinen tutkimus kehittää jatkuvasti uusia tutkimusmenetelmiä ja hoitomuotoja, jotka ovat aikaisempaa parempia ja tehokkaampia, mutta yleensä myös kalliimpia. Toisaalta väestö vanhenee ja sen palvelutarve kasvaa vääjäämättä. Tämä asettaa paineita hoitomuotojen valinnoille, arvioi Haatainen.
 
Lisää vaihtoehtoja hoitoon hakeutumiselle
 
Kuntalaisten mahdollisuudet hakeutua hoitoon muuttuvat monipuolisemmaksi vuoden 2013 lopulla, jolloin EU:n potilasliikkuvuusdirektiivi astuu voimaan.
 
– Direktiivin mukaan potilaalla on oikeus hakeutua hoitoon toiseen EU-maahan ja saada siellä annettu hoito korvatuksi samoin perustein kuin kotimaassaan. Potilailla on jatkossa valinnanvapaus niin terveyskeskuspalveluissa kuin erikoissairaanhoidossakin, muistutti Haatainen.
 
Direktiivin mukaan jäsenvaltioiden tulee määritellä mistä ulkomailla annetusta terveydenhuollosta kansalaisilla on oikeus saada korvausta. Ne hoidot, joiden lasketaan kuuluvan kyseisen maan terveydenhuollon palveluvalikoimaan, kuuluvat korvattavien hoitojen piiriin. Suomalaisen terveydenhuollon palveluvalikoiman määrittely on käynnissä.
 
– Keskustellessamme terveydenhuollon tulevaisuuden valinnoista meidän on myös mietittävä, miten yhdenvertaisuusperiaate toteutuu tilanteessa, jossa potilaat hakeutuvat hoitoon yli maan rajojen, Haatainen totesi.
 
Palvelurakenneuudistuksella vaikutusta terveydenhuollon suuntaan
 
Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistukseen liittyvillä päätöksillä on myös vaikutuksia terveydenhuoltoa koskeviin valintoihin tulevaisuudessa, arvioi Haatainen.
 
– Terveydenhuollon organisaatiouudistus voi onnistuessaan tehostaa toimintaa ja karsia päällekkäisyyksiä, jolloin samoilla resursseilla voidaan hoitaa enemmän potilaita.
 
– Lähtökohtana on oltava ihmisten hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen nykyistä tiiviimpi yhteistyö, sanoi Haatainen.
 
Terveysfoorumi on sosiaali- ja terveysministeriön, Duodecim-seuran, Kuntaliiton, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Suomen Lääkäriliiton vuodesta 2011 lähtien järjestämä tapahtuma. Tällä kertaa järjestäjänä on myös Suomen Hammaslääkäriliitto.
 
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*