Siun sote palkkasi viime kesänä kesätyöntekijöitä helpottamaan työntekijöidensä perhe-elämää lasten loma-aikana.

Itä-Suomen hallinto-oikeuden mukaan kuntayhtymän järjestämästä ja maksamasta lastenhoitoavusta syntyy työntekijöille veronalainen henkilökuntaetu, josta työnantajan on toimitettava ennakonpidätys. Sen sijaan työnantajan sairausvakuutusmaksua ei peritä.

Pohjois-Karjalassa sote-palveluita järjestävä Siun sote palkkasi viime kesänä 56 kesätyöntekijää työskentelemää lastenhoitajina työntekijöidensä perheessä. Kesätyöntekijät työskentelivät kahden viikon perheissä, joissa 7-9 vuotiaat lapset olisivat joutuneet olemaan yksinään koko päivän.

Siun sote työnantajana maksoi nuorten palkan ja huolehti työntekijöiden vakuuttamisesta sekä muista työnantajavelvoitteista. Lastenhoidon pelisäännöistä, esimerkiksi ruuan laittamisesta ja liikkumisesta kodin pihapiirin ulkopuolella, taas sovittiin erikseen perheen vanhempien ja kesänuoren tekemällä yhteisellä sopimuksella.

Kyseessä oli uusi avaus perheellisten työntekijöiden elämän helpottamiseksi. Siun sote haki asiassa työnantajana verottajalta ennakkoratkaisua siitä, syntyykö lastenhoitoavusta työntekijöille veronalainen luontoisetu, josta on toimitettava ennakonpidätys ja maksettava työnantajan sairausvakuutusmaksua.

Verohallinnon mielestä ennakonpidätys on toimitettava ja edusta on maksettava myös sairausvakuutusmaksu. Kuntayhtymä valitti verottajan päätöksestä hallinto-oikeuteen, joka pudotti vaatimuksen työnantajan sairausvakuutusmaksun maksamisesta pois.

Hallinto-oikeus huomautti ennakkoratkaisussaan, että veronalaista tuloa ei synny työnantajan tilapäisesti järjestämästä sairaan lapsen hoidosta ajalta, jona työntekijällä olisi oikeus hoitovapaaseen täysin palkkaeduin. Tässä tapauksessa oli kuitenkin kyse terveiden lasten hoidosta, eikä tuloverolaissa ole vastaavaa säännöstä työnantajan järjestämästä lasten kesäajan hoidosta.

Ratkaisu Itä-Suomen hallinto-oikeuden nettisivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä