Keravalla uimahallia ei ole suljettu. Sen sijaan ainakin Kotkassa, Kemissä ja Rovaniemellä näin on päätetty toimia. (Kuva: Seppo Haavisto)

Perjantai ja 13. päivä on ollut tänä vuonna kunnissa touhun päivä. Pitkälle viikonloppuvapaalle ei ole kuntien valmiusjohtoryhmistä ehditty lähtemään, vaan töitä on paiskittu hiki hatussa.

Kuntien nettisivut ovat täyttyneet pitkistä päivityksistä, joissa kerrotaan mitä kukin kunta on katsonut tarpeelliseksi tehdä. Uimahalleja on suljettu ainakin Kemissä, Kotkassa ja Rovaniemellä.

Kaupunkien omistamia liikuntatiloja on suljettu ja suljetaan yhä lisää. Koulujen liikuntasalien harrastusvuoroihin käyttöä rajoitetaan. Tosin käyttäjiäkään ei välttämättä suurissa määrin ole, sillä hallituksen torstaisen tiedotustilaisuuden jälkeen eri lajiliitot antoivat jäsenseuroilleen suosituksia harrastustoiminnan pistämisestä hyllystä.

Stoppi matkailulle

Useissa kunnissa ja kaupungeissa kieltäydytään ottamasta kansainvälisiä vieraita vastaan. Osassa kunnissa myös ulkomaan matkat on yksiselitteisesti peruttu. Tällainen kielto on voimassa muun muassa Kuopiossa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Kuntapuolelta ei ainakaan pikaisen verkkosurffailun tuloksena löytynyt matkustamisen suhteen niin tiukkaa linjausta, jonka Itä-Suomen yliopisto on tehnyt. Perjantaista lähtien kaikki työhön ja opintoihin liittyvät matkat ulkomaille ovat kiellettyjä ja myös vapaa-ajan matkustusta suositellaan välttämään. Mikäli työntekijä kiellosta huolimatta matkustaa ulkomaille, ei hänelle makseta palkkaa 14 vuorokauden varoajalta, joka on odottamassa reissun jälkeen kotimaassa.

HSL tiedotti junissa, metrossa ja busseissa sekä asemilla tehostetun siivousta. Erityistä huomiota kiinnitetään sellaisiin pintoihin, jotka ovat alttiita ihmisten kosketuksille: esimerkiksi erilaisiin kaiteisiin, tankoihin ja muihin paikkoihin, joista pidetään kiinni matkan aikana. Bussikuskit eivät myöskään myy enää matkalippuja, jotta turhilta kontakteilta vältytään.

Työmatkailua myös kotimaassa rajoitetaan voimakkaasti ja etätyötä suositaan. Tosin kaikissa kunnan hommissa ei etätyö onnistu. Kuhmossa peruttiin myös maanantaille sovittu kaupunginvaltuuston kokous.

Vierailut seis

Rovaniemellä kaupunki on kieltänyt vierailut tehostetun palveluasumisen, hoivan ja kuntoutussairaalan yksiköissä. Vierailut on kielletty niissä palvelupaikoissa, joista kaupunki hankkii palveluja ostopalveluna. Myös useat yksityiset palveluasumisen yksiköt ovat rajoittaneet vierailuja.

Kulttuuritapahtumissa käy kato kovalla kädellä. Kunnat ovat peruuttaneet runsain mitoin tapahtumia, vaikka niiden väkimäärä ei ylittäisikään 500 hengen rajaa.

Lahden kaupunginteatterin esitykset ja Sinfonia Lahden konsertit perutaan toistaiseksi. Lahdessa museot ovat auki, mutta opastettuja kierroksia ja ryhmäpedagogista toimintaa ei järjestetä. Vastaavia linjauksia löytyy useista kunnista.

Kouluissa varaudutaan

Koulujen sulkemiseen on varauduttu useammissa kunnissa. Kajaanin lukiossa kehotettiin oppilaita ottamaan kirjat mukaan kotiin, jotta opiskelu voi sujuvasti jatkua kotiopetuksena, mikäli koulut suljetaan.

Ylioppilaskirjoitukset tiivistettiin ensi viikolle saamen kieltä lukuun ottamatta. Kovin huono ennuste (toimittajan sellainen kylläkin) ei ole, että koulujen ovet suljetaan viimeistään sen jälkeen, kun viimeisetkin kirjoitukset ovat ohi maanantaina 23.3.

Ammattikorkeakoulujen valmius verkko-opetuksen laajentamiseen on Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry:n mukaan hyvä. Verkko-opetuksella halutaan turvata opetus myös koronaviruksen riskiryhmille, jotka eivät voi tartuntavaaran vuoksi tulla kampuksille.

Viidennes Suomen ammattikorkeakouluopiskelijoista valmistuu kevään aikana. Kevään aikana valmistuvien opiskelijoiden opinnäytetöiden ohjaus ja tarkastaminen on edellytys tutkintotodistuksen saamiselle.

Kevään 2020 opiskelijavalintojen osalta ammattikorkeakoulut valmistelevat yhteiset varasuunnitelmat, mikäli valintakokeita ei voida järjestää suunnitellun mukaisesti. Valmistelusta vastaa ammattikorkeakoulujen yhteinen opiskelijavalintahanke ja se tapahtuu yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*