Uudenmaan kunnissa hyvinvointi on eurooppalaista kärkeä. Edellisen kerran samassa listauksessa maakunta oli seitsemäs.

Uudellamaalla voidaan eurooppalaisittain hyvin. Maakunta on Euroopan alueista toisella sijalla tuoreessa sosiaalisen kehityksen vertailussa. Sosiaalisen kehityksen SPI-indeksi arvioi 240 alueen edellytyksiä hyvinvointiin ja hyvään elämään.

Ykkönen vertailussa on Ruotsin Ylä-Norlanti (Övre Norrland).

Sosiaalisen kehityksen indeksi koostuu 12:sta alaindeksistä, jotka kuvaavat pitkäaikaisuutta ja vakautta. Mukana ovat muun muassa ravitsemus ja perusterveydenhuolto, vesi- ja jätehuolto, asuminen, turvallisuus, terveys ja hyvinvointi, ympäristön laatu, henkilökohtaiset oikeudet ja valinnan mahdollisuudet sekä suvaitsevaisuus ja osallistaminen.

Edellisen kerran indeksin tuloksia julkaistiin 2016, jolloin Uusimaa oli vertailussa seitsemäntenä.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Uudenmaan vahvuuksia ovat muun muassa asukkaiden luottamus omiin oikeuksiinsa sekä suvaitsevaisuus muita ihmisiä kohtaan. Uusimaa myös tarjoaa asukkailleen eriomaiset korkeakoulutuksen sekä tiedon hankkimisen edellytykset.

Uudellamaalla on myös vetovoimainen ympäristö.

Asumisessa ja lääkäriin pääsyssä parantamista

Parantamisen varaa on muun muassa asumistyytyväisyydessä, koetussa terveydenhoitoon pääsyssä ja toisen asteen koulutuksen suorittamisessa.

Vuoden 2020 tiedot ovat pääosin ajalta ennen koronaviruspandemiaa, joten indeksin tulokset eivät huomioi sen tuomia muutoksia.

Sosiaalisen kehityksen indeksi on Euroopan komission ja Social Progress Imperative -säätiön yhteisen kehittämistyön tulos.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*