Lapissa on pitkien välimatkojen takia korkeat kuljetuskustannukset. Pelkona on, että Lapissa valtionrahoitus kasvaa huomattavasti vähemmän kuin Kela-tuloja menetetään. Näin pelkää Lapin hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela. Kuva: Tapio Mainio

Lapin hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela arvioi, että tiistaina kehysriihessä tehdyt ratkaisut voivat entisestään heikentää hyvinvointialueiden taloustilannetta.

– Kehysriihessä linjatut sopeuttamistoimenpiteet eivät välttämättä vähennä hyvinvointialueiden kustannuksia rahoitusleikkauksia vastaavalla määrällä.

– Esimerkiksi päätös hoitotakuun pidentämisestä on toki tarpeellinen, mutta hyvinvointialueiden kannalta ratkaisu on kuitenkin niin kutsutusti väärin sammutettu tulipalo, Jokela kuvailee.

Kun hyvinvointialueiden rahoituksesta sen myötä leikataan 132 miljoonaa euroa. Hoitotakuun pidentäminen ei välttämättä vähennä hyvinvointialueiden kustannuksia rahoitusleikkausta vastaavalla määrällä.

– Jolloin hyvinvointialueiden taloustilanne heikkenee ja alijäämät jopa kasvavat, Jokela lisää.

Pitkät välimatkat

Lainsäädännöllisiä muutoksia aiotaan tehdä hallituskauden aikana ainakin erikoissairaanhoidon keskittämis- ja päivystysasetuksiin. Säädösmuutosten taloudellisena tavoitteena on hillitä hyvinvointialueiden kustannuksia 25 miljoonaa euroa vuodessa ja ne tulisivat voimaan vuodesta 2026 alkaen.

Lapin hyvinvointialueen kannalta erityinen uhka on ensihoitoon liittyvien kuljetusten rahoitusvastuun siirto kokonaisuudessaan hyvinvointialueille vuodesta 2026 alkaen, Jari Jokela näkee.

 – Siirto toteutetaan määrärahasiirtona valtion näkökulmasta kustannusneutraalisti siirtämällä rahoitusta Kelalta hyvinvointialueille.

 – Lapissa on pitkien välimatkojen takia korkeat kuljetuskustannukset. Pelkona on, että Lapissa valtionrahoitus kasvaa huomattavasti vähemmän kuin Kela-tuloja menetetään.

Kemissä uhkakuvia

Perusterveydenhuollon yöpäivystystä voidaan jatkaa hyvinvointialueen päätöksellä jatkaa Kemissä.

Vuoden 2026 alusta lähtien Kemissä voi tehdä edelleen päiväkirurgisia leikkauksia, mutta ei raskaampaa, ympärivuorokautista leikkaussalivalmiutta edellyttäviä leikkauksia, kehysriihessä linjattiin.

Kemin sairaalassa voi edelleen olla hyvinvointialueen omalla päätöksellä eri erikoisalojen poliklinikkatoimintaa. Tosin synnytysten hoito lakkaa Kemissä viimeistään ensi vuoden lopussa, hallitus linjasi.

– Kokonaisuudessaan sairaalatoiminnan osalta kehysriihessä linjatut toimenpiteet ovat osin huomattavastikin tiukempia kuin Lapin hyvinvointialueen omat suunnitelmat, Jokela huomauttaa.

– Kehysriihen linjaus edellyttää suunnitelmien muutoksia ja sitä varten tarvitaan yksityiskohtaisempaa tietoa lainsäädäntömuutoksista.

Hyvinvointialueen suunnitelmissa on ollut jatkaa ympärivuorokautista päivystystä Ivalossa, Kemissä ja Rovaniemellä.

– Kemissä oli ollut suunnitelmissa jatkaa perusterveydenhuollon päivystyksen lisäksi myös erikoissairaanhoidon päivystystä, mihin kehysriihen linjaukset ilmeisesti eivät jätä kovin paljon mahdollisuuksia.

– Riskinä on, että ensihoidon kustannukset kasvavat ja henkilöstön saatavuus heikkenee, jos päivystys Kemissä jää liian suppeaksi, Jokela näkee.

Yksityistämisen tielle

STM tiedotti tiistaina kehysriihen lopputuloksesta, että kaikki hyvinvointialueet voivat vapaasti järjestää ilta- ja viikonloppuaikaista kiirevastaanottoa, minkä toivotaan alueilla yleistyvän ja helpottavan sairaalapäivystysten ruuhkia.

 Tiettyjä kevyessä anestesiassa tehtäviä toimenpiteitä voi jatkossa tehdä missä vain terveydenhuollon toimintayksikössä, jossa on riittävä osaaminen ja potilasturvallisuus toteutuu, STM tiedotti.

Hyvinvointialue voi myös hankkia näitä toimenpiteitä yksityiseltä palveluntuottajalta.

Lisäksi voidaan hankkia päivä- ja lyhytjälkihoitoista kirurgiaa yksityiseltä palveluntuottajalta. Jatkossa hankinnan periaatteista sovitaan yhteistyöalueen yhteistyösopimuksessa, STM tiedotti kehysriihen jälkeen.

Hallituksen linjauksen mukaan vuoden 2026 alusta alkaen hyvinvointialueiden ja HUS-yhtymän on mahdollista ylläpitää yöaikaista perusterveydenhuollon päivystystä pitkien etäisyyksien vuoksi Ivalossa ja Kuusamossa.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*