Vaasassa ja Marttilassa henkilöstön jaksamista korona-aikana tuetaan muun muassa ohjaamalla liikkumaan.

– Olemme huolissamme. Varsinkin kesän jälkeen, kun tilanne paheni, huoli on kasvanut.

Vaasan kaupungin henkilöstöjohtaja Tuulikki Kruhse-Poutanen kertoo, että vielä keväällä henkilöstön sairauspoissaolojen määrä ei noussut, pikemminkin päinvastoin. Kesänkynnyksellä tunnelmat olivat muutoinkin optimistiset.

Sittemmin sairauspoissaolot ovat lähteneet lievään nousuun, mutta toisaalta nyt töistä on jäätävä pois pienimpienkin flunssaoireiden takia.

– Olen kuulostellut kentän tuntoja, ja meillä on lähdössä kysely korona-ajan jaksamiseen liittyen. Tilanne on hieman huolestuttava.

Kruhse-Poutanen huomauttaa, että keinot tukea tällaisessa tilanteessa ovat vähäiset. Ihmiset reagoivat pandemiatilanteeseen yksilöllisesti, ja eri ammattiryhmissä tilanne vaikuttaa eri tavoin.

Esimerkiksi valtavaan digiloikkaan ja etätöihin siirtymiseen osa reagoi positiivisesti, osalle se on ollut vaikeaa. Osalla esimerkiksi turvavälien pitäminen työtehtävissä on hankalaa, ja osa saa maskeista oireita.

– Olemme pyrkineet miettimään erilaisia virtuaalisia tukikeinoja ja kehottaneet esimerkiksi pitämään virtuaalisia kahvitaukoja kollegojen kanssa. Tarkoitus on, ettei kenenkään tarvitsisi tuntea jääneensä yksin. Olemme myös lisänneet esimiesten ohjausta ja vertaistukea. Myös työpsykologin palveluja on pyritty lisäämään.

Henkilöstöä muistutetaan myös taukoliikuntaohjelmista ja virtuaalisista kotitreenivalmennuksista.

– Pyrimme kertomaan kaikin mahdollisin keinoin, että työnantaja tukee ja pyrkii auttamaan. Helppoa tämä ei ole, sillä samaan aikaan meillä on päällä lomautukset. Tuplajaksamisongelma lisää tuskaamme.

Terveydenhuolto on tiukoilla, sillä lomautukset koskevat myös sen henkilöstöä.

Kruhse-Poutanen on ollut erityisen huolissaan työntekijöistä, jotka joutuvat joustamaan työkaverin sairastuessa tai joutuessa karanteeniin.

– Tilanne on osoittanut, kuinka upea ja joustava meidän henkilöstömme on.

Koronatilanne rauhoittumassa

Vaasassa koronatilanne on viime päivinä rauhoittunut. Pahimmillaan karanteenissa on ollut noin 2 500 ihmistä, sittemmin luku on laskenut alle tuhanteen.

Aluehallintovirasto kielsi alueella yli 10 hengen tilaisuudet.

150 euroa tyhy-rahaa

Henkilöstön jaksamista on pohdittu myös Marttilan kunnassa. Kunnanhallitus päätti eilisessä kokouksessaan palkita henkilöstöä ylimääräisellä työhyvinvointirahalla, joka on 150 euroa henkeä kohti.

Idea ylimääräisestä palkitsemisesta oli Marttilan kunnanjohtajan Carita Maisilan, mutta palkitsemisen tapaa oli pohdittu yhdessä kunnan johtoryhmän kanssa.

– Yksi mahdollisuus olisi ollut tukea yhteistä tekemistä, mutta koska emme tiedä, milloin yhdessäolo on taas turvallista, päädyimme henkilökohtaiseen työhyvinvointirahaan.

Alun perin summa oli ajateltu 100 euroksi, mutta koska tämän syksyn pikkujouluista joudutaan luopumaan, summa jaettiin henkilöstön kesken.

– Kustannuksia meille ylimääräisen sadan euron palkkiosta tulee noin 8 000–9 000 euroa. Satsaus on lopulta pieni, etenkin kun ottaa huomioon, kuinka henkilöstö joutuu jatkossakin venymään.

Lue lisää: Vaasa lomauttaa enintään 3 500 työntekijää

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*