Rikoksen uhrin muistoa on kunnioitettu Valkeakoskella myös kynttilöillä ja kukilla.

Nuoret ovat vaalineet eri tavoin viime lauantaina menehtyneenä löydetyn 15-vuotiaan tytön muistoa Valkeakoskella. Jo saman päivänä iltana kaupungin keskustassa nuoret järjestivät oman muistohetkensä, Valkeakosken kaupungin nuorisotoimenjohtaja Anne Kurikka kertoo.

Myös huoltajia oli mukana nuorten rinnalla Kirjaslammella. Surun hetkellä moni on tarjonnut auttavaa kättä läheiselleen, ystävälleen tai tutulle. Aikuisilla on nyt vastuu siitä, että lapset ja nuoret voivat käydä läpi laajaa tunnekirjoa.

– Meidän aikuisten on annettava nuorille heidän tarvitsemaansa tukea. Meidän on kuunneltava, keskusteltava, luotava turvallisuutta ja osoitettava kiinnostusta nuorten asioita kohtaan.

Nuoret ovat läsnä tässä hetkessä, ja heidän kykynsä rakastaa ja välittää muista auttaa puolestaan aikuisia jaksamaan.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)– Nuoret ovat erittäin tiedostavia ja osaavia. Me aikuiset voimme todellakin olla heistä ylpeitä.

Samaan aikaan aikuisten on pidettävä edelleen kiinni tietyistä rajoista nuorten kanssa. Huonoa oloa saa ilmaista, mutta sovituista asioista on pidettävä kiinni vaikeinakin aikoina.

– Rajojen asettamista ja haastamistakaan ei pidä välttää. Rajat tuovat turvaa ja kertovat välittämisestä. Sopivasti annosteltuna vaatimuksetkin kertovat, että nuoressa nähdään potentiaalia.

– Onnistumisen ja merkityksellisyyden kokemukset auttavat meitä kaikkia. Tämä on juuri nuorisotyönkin perusta.

Vertaistukea tarvitaan

Valkeakosken nuorisotoimen työntekijät ovat pitäneet huolta myös omasta jaksamisestaan.

– Olemme pysähtyneet koko työtiimin kanssa pariinkin otteeseen. Olemme käyneet läpi jokaisen kokemuksia ja tunteita.

Työntekijöiden on tärkeä käsitellä omia tunteitaan turvallisesti ja vertaistensa kesken, jotta nuori asiakas saisi kohdata tasapainoisen aikuisen ja hyvinvoivan ammattilaisen, Kurikka pohtii.

– Samalla on sovittu yhdessä työnjakoa ja myös tehtävien rajaamista. Olemme varmistaneet, että kuka hoitaa mitäkin ja huomioineet myös muut vaativat tehtävät.

Työtä on jouduttu priorisoimaan tavallista enemmän, ja joitakin töitä on siirretty myöhempään ajankohtaan, jos se on ollut mahdollista.

– Olemme keskittyneet nyt tähän akuuttiin nuorten tukityöhön. Kaikki on tapahtunut niin nopeasti.

Kysyminen voi ratkaista

Nuoret käsittelevät surua eri tavoin. Sekin on tärkeää pitää mielessä, nuorisotoimenjohtaja sanoo.

– Jokaisella on annettava tilaa ja aikaa kriisitilanteen ja traumaattisen kokemuksen käsittelyyn.

Kysymys on myös oikea-aikaisesta avun tarjoamisesta.

Ja tässä yhteydessä yksi kysymys on erityisen olennainen.

Miten sinä voit?

Tämä yksi kysymys voi olla nuoren kannalta käänteentekevä.

– Tiedän useita tapauksia, joiden jälkeen nuori on voinut ihmetellä, minkä takia kukaan ei kysynyt häneltä avun tai tuen tarpeesta.

– Yksi kysymys olisi voinut jopa estää surullisen kehityksen ja tilanteen kriisiytymisen.

Saa itkeä, saa nauraa

Jos nuorta syyllistetään oireilusta vaikeina aikoina, hänen voi olla entistä vaikeampi ottaa tukea vastaan, vaikka sitä sitten joku olisi valmis ja kykenevä antamaan.

Siihen on myös nuorisotyössä hyvä varautua, että tapahtuneiden käsittely saattaa tuottaa joillekin nuorille ylitsepääsemättömiltä tuntuvia hankaluuksia.

Silloin nuorisotoimikin on osana viranomaisverkostoa, joka pystyy sitten laaja-alaisesti vastaamaan nuorten tarpeisiin. Aikuinen voi omalla esimerkillään auttaa nuorta.

– Provosoitumista ja provosoimista vältetään kaikin keinoin.

Aikuinen voi nuoren vastaanottokyvyn mukaan näyttää omiakin tunteita.

– Nuoren kanssa voidaan myös itkeä ja nauraa. Ilokin on sallittua kollektiivisesta surusta huolimatta. Elämä jatkuu ja siihen kuuluu kaikki tunteet.

Kohtuuton taakka

Valkeakoskella on jouduttu kohtaamaan tapahtumia, joita toivoisi, että kukaan ei joutuisi kohtaamaan. Poliisin mukaan metsästä kuolleena löytynyt tyttö oli uhrina erittäin vakavassa väkivaltarikoksessa.

Uhrin löysivät hänen kanssaan iltaa viettäneet nuoret, jotka soittivat asiasta hätäkeskukseen.

Valkeakoskellakin on ymmärretty hyvin, että joskus kenelläkään ei tunnu olevan sanoja, joilla voisi lohduttaa.

Musiikki on auttanut monia nuoria.

– Musiikilla on valtava merkitys varsinkin nuorten elämässä. Siitä saa lohtua ja voimaa.

– Mahtavaa, että nuoret tuottavat myös paljon omaa musiikkia sekä esimerkiksi rock- ja rap-lyriikoita. Se on todella terapeuttista ja aikuisten tehtävä on mahdollistaa tällainen, varsinkin tunteita herättävissä tilanteissa on annettava musiikin soida.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*