Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämisvastuu tarkoittaa kuntapäättäjille laajaa vastuuta, totesi Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen mielenterveyspäivillä Kuopiossa tiistaina.

Vastuu kattaa asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden turvaamisen sekä palveluiden tasa-arvoisen saatavuuden ja laadun.

– Järjestämisvastuussa oleva kunta päättää, miten ihmisille tärkeät sosiaali- ja terveyspalvelut tuotetaan, tehdäänkö itse kunnan omana toimintana ja omalla henkilöstöllä vai ostetaanko ulkopuolelta. Tämä arviointi pitää tehdä huolella ennen kuin tehdään päätökset mahdollisesta hankinnasta ulkopuolelta, Haatainen korosti.

Kuntien luottamushenkilöiden osaaminen hankintojen toteuttamiseen ja sopimusten laatimiseen on myös entistä tärkeämpää, sillä etenkin sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen hankintoihin käytetään yhä enemmän rahaa.

Tällä hetkellä kunnat ja kuntayhtymät ostavat palveluja noin kahdeksalla miljardilla eurolla vuodessa. Vuosikymmen sitten luku oli reilut kolme miljardia.

– Kuntien luottamushenkilöt ovat yhä useammin palvelujen ostajia. Kuntien osaaminen hankinnoissa on jatkuvasti kehittynyt, mutta myös erilaiset kuntiin kohdistuvat vaatimukset ovat kasvaneet.

Haatainen huomautti, että kunta vastaa viime kädessä myös ostopalveluista kuntalaiselle.

– Luottamushenkilöiden on syytä olla mukana linjaamassa, mitä palvelulta halutaan. Palvelun laadulla on yhteys myös palvelun hintaan, joten valmistelun pohjaksi on syytä linjata haluttu laatutaso.

Kuntaliitto kouluttaa sekä luottamushenkilöitä että työntekijöitä julkisista hankinnoista. Kuntaliiton yhteydessä toimii myös julkisten hankintojen neuvontayksikkö, joka neuvoo kuntia hankintalain soveltamisessa. Yksikkö ylläpitää sivustoa www.hankinnat.fi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*