Tällä viikolla ilmestyvässä Kuntalehdessä on juttua siitä, millaisia tuloksia valtiovarainministeriön kuntakokeilussa on erityisryhmien osalta saatu aikaan. Esimerkiksi Vantaan Liukumäki kotiin-toiminnalla on saatu aikaan miljoonasäästöt.

Erityisryhmien asumiseen liittyviin ongelmiin on etsitty ratkaisuja muuallakin kuin vielä jatkuvassa kuntakokeilussa. Arjen keskiössä-hanke oli Kehitysvammaliiton ja ARAn pilottihanke, joka päättyi viime syksynä.

Hankkeessa etsittiin ratkaisuja siihen, miten kehitysvammaisten asumisratkaisuissa saadaan huomioitua entistä paremmin tulevien asukkaiden tarpeet, jotta normaalista arjesta tulisi heille entistä laadukkaampaa.

-Pilottihankkeessa oli kolme osa-aluetta. Miten tulevat asukkaat saadaan mukaan asumisratkaisujen suunnitteluun. Kuinka hallinnonalojen välistä yhteistyötä sosiaalitoimen, kaavoituksen ja asuntotoimen välillä voidaan tiivistää ja miten pystytään toteuttamaan monipuolisia asumisratkaisuja asukkaiden parhaaksi, Kehitysvammaliiton kansalaisuusyksikön johtaja Susanna Hintsala kertoo.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Pilottihanke toteutettiin Turussa, Kotkassa, Lahdessa ja Seinäjoella.

-Oli tärkeää saada kehitysvammaiset ihmiset itse kertomaan tarpeistaan. Asuinalueiden yhteiset kokoontumistilat olivat nuorten kehitysvammaisten mielestä tärkeitä ja niiden tuli heidän mielestä olla avoimia kaikille. Samoin erilaiset verkostot asumisyhteisön ympärillä ovat tärkeä asia ja niiden kehittäminen on yhteinen asia, Hintsala painottaa.

Asuminen arjen keskiössä-opas ARA:n sivuilla

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*