Pohjola-kodin valvonta jäi Vantaan kaupungilta puolitiehen ja se tiesi apulaisoikeusmiehen taholta annettua vakavaa huomautusta. (Kuva: Pekka Moliis)

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin on antanut Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveystoimelle vakavan huomautuksen koskien Pohjolakotiin sijoitettuna olleen nuoren saamien palvelujen valvontaa. Ratkaisussaan oikeusasiamies katsoo, että Vantaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimiala on laiminlyönyt sille lastensuojelulaissa säädetyn velvollisuuden valvoa kodin ulkopuolelle sijoittamansa lapsen sijaishuollon järjestämistä.

Kyseisessä tapauksessa vantaalainen nuori oli sijoitettuna Pohjola-kodin Koivulehto-yksikköön. Nuori oli ollut sähköpostitse yhteydessä huhtikuussa 2018 sosiaalityöntekijäänsä, jolle oli kertonut useista oikeuksiaan loukkaavista menettelytavoista yksikössä. Sosiaalityöntekijä oli ollut heti yhteydessä sijoituspaikkaan, mutta varsinaiset toimenpiteet ja valvonta asian kuntoon saattamiseksi oli jäänyt vajavaiseksi. Huhtikuussa 2018 eduskunnan oikeusasiamiehen määräyksestä Pohjola-kotiin tehtiin myös tarkastus, jossa talon ongelmiakohtia tarkasteltiin.

Kantelija kertoi eduskunnan oikeusasiamiehelle tekemässään kantelussaan eristämisestä omaan huoneeseen ja siihen liittyen tehtävien tekemisestä rangaistuksena. Hän kertoi oikeusasiamiehelle myös puhelimen käyttöön liittyvistä rajoituksista sekä Koivulehdossa käytössä olevista kaikkiin yksikössä sijoitettuihin lapsiin (siis myös häneen) kohdistetuista rangaistuksista. Ongelmia oli myös käyttövarojen käytössä, asiakasta koskevien päätösten näkemisessä ja kulttuuritaustan huomioimisessa.

Apulaisoikeusasiamiehen ratkaisu asiassa

 

EDIT 4.4. klo 14.10: Lisätty juttuun maininta tapahtumien ajankohdasta ja eduskunnan apulaisasiamiehen määräämästä tarkastuksesta Pohjola-kotiin.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*