Vapaavuori puhui keskiviikkoaamun paneelikeskustelussa Kuntamarkkinoilla Helsingin Kuntatalolla.

Vapaavuoren mielestä kunnat ja Kuntaliitto niiden äänitorvena suhtautuvat liian torjuvasti kuntien tehtävien lisäämiseen.

– Se on vähän militantti linja, kun vaaditaan, ettei kunnille saa tulla yhtään lisää tehtäviä. Kun uudistuksia tehdään ministeriöissä, niin kunnathan ne toteuttavat, Vapaavuori muistutti.

Ex-asuntoministerin mielestä onkin tärkeää huolehtia, että kunnat saavat riittävästi rahaa uudistusten toteuttamiseen ja palvelujen ylläpitämiseen.

– Joskus aiemmin laskelmat eivät ole ihan pitäneet, ja kunnathan sen ovat maksaneet. Näin ei kuitenkaan saisi tapahtua, vaan rahoitus täytyisi olla kunnossa.

Vapaavuori vitsaili myös maineestaan maakuntien vihollisena.

– Ei se ole J. Vapaavuoren salajuoni, että ihmiset muuttavat maakunnista pääkaupunkiseudulle. Kaupungistuminen on ihan globaali ilmiö, joka vain toteutuu Suomessa myöhemmin kuin monessa muussa maassa.

Hänen mielestään kuntauudistusta ei voida tehdä täysin kivuttomasti.

– Uudistuksissa on aina myös niitä, jotka menettävät jotain. Suomessa on nykyään kuntia, joiden kunnanvaltuustoissa päätetään lähinnä laskujen maksamisesta. Voidaan miettiä, ovatko sellaiset kunnat aidosti elinkelpoisia, Vapaavuori muistutti.

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä