Rovaniemellä sattuu ja tapahtuu kunnallisessa päätöksenteossa. Valtuustolle esitetään, että se asettaa kuntalain 35 §:n mukaisen tilapäisen valiokunnan valmistelemaan kaupunginhallituksen erottamista ja uudelleen nimeämistä. (Kuva: Kari Långsjö)

Rovaniemen kaupunginhallitus keskusteli torstain kokouksessaan varoituksen antamisesta kolmelle luottamushenkilölle, jotka tekivät poliisille tutkintapyynnön koskien kaupungin sijoitusvarojen kotiuttamista. Kahden kaupunginhallituksen jäsenen ja yhden varajäsenen tekemä tutkintapyyntö ei aiheuttanut poliisin puolelta toimenpiteenä, mutta tekoa on kaupunginhallituksen enemmistön taholta pidetty hyökkäyksenä kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainiota kohtaan.

Kaupunginhallitus päätti ryhtyä valmistelemaan varoitusten antoa viime maanantain kokouksessaan. Useat oikeusoppineet muistuttivat heti tuoreeltaan kaupungin päättäjiä siitä, ettei kuntalaissa ole mahdollisuutta antaa varoitusta luottamushenkilöille.

Myrskynsilmään joutunut kaupunginhallitus kokoontui uudelleen jo tänään torstaina. Kaupungin tiedotteen mukaan mahdollisista jatkotoimista käydään vielä keskustelua ensi maanantain kokouksessa. Mutta niitä varoituksia ei ole enää tulossa. 

-Kaupunginhallituksessa vallitsee laaja yksimielisyys siitä, että poliisi ei ole oikea taho selvittämään kaupungin sisäisiä hallinnollisia prosesseja. Käymme vielä ensi viikolla keskustelua siitä, ryhtyykö hallitus toimenpiteeseen asian johdosta. Kuntalaki ei anna mahdollisuutta varoitukseen, mutta pohdimme mahdollisia vaihtoehtoja, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Liisa Ansala.

Tilapäinen valiokunta toinen tie

Kaupunginvaltuusto puolestaan käsittelee ensi maanantaina asiaan liittyvää valtuustoaloitetta. Osa valtuutetuista katsoo, ettei kaupunginhallitus ole nykytilanteessa toimintakykyinen. Valtuustoaloitteen tilapäisen valiokunnan asettamisesta valmistelemaan kaupunginhallituksen erottamista ja uuden nimittämistä jätti aiemmin tällä viikolla 13 valtuutettua. Aloitteen ovat allekirjoittaneet kokoomuksen ja vihreiden valtuustoryhmät sekä Timo Tolonen (ps.) ja Matti Torvinen (sin.).

-Tilanne, jossa kaksi kaupunginhallituksen jäsentä ja yksi varajäsen ovat tehneet kaupunginjohtajasta aiheettoman rikosilmoituksen, osoittaa konkreettisesti kaupunginhallituksen sisäisen luottamuspulan. Tilanne on kestämätön kaupungin asioiden asiallisen hoitamisen kannalta. Tämän vuoksi esitämme, että kaupunginvaltuusto asettaa kuntalain 35 §:n mukaisen tilapäisen valiokunnan valmistelemaan kuntalain 34 §:n mukaista kaupunginhallituksen erottamista ja uudelleen nimeämistä, aloitteessa todetaan.

Aloitteen takana tässä vaiheessa olevien valtuutettujen määrä ei kuitenkaan riitä valiokunnan asettamiseen. Rovaniemellä on 51 valtuutettua ja heistä yli puolet pitäisi olla erottamisen kannalla, jotta valiokunta perustettaisiin.

Koko sijoitussoppa sai alkunsa viime vuonna, kun kävi ilmi, että Rovaniemen kaupunki on tehnyt vuonna 2017 kahden miljoonan euron sijoituksen ns. pikavippifirmaan. Kaupungin tiedotteen mukaan Front Finance esiteltiin aikanaan kaupunginhallitukselle uuden ajan varainhoitoyhtiönä. Kaupunginhallituksella ei ollut tietoa siitä, että sijoituskohde ei ole Finanssivalvonnan alainen yhtiö.

Totuus paljastui, kun sijoituskohde ajautui velkasaneeraukseen. Saneerauksessa leikattiin kaupungin saatavia noin 700 000 eurolla ja tappiota sijoituksesta kertyi lopulta 328 000 euroa. Sijoitus oli ennen velkasaneerausta tuottanut reilut 400 000 euroa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä