Pertunmaan kunnan itsenäinen taival kääntyy pikku hiljaa loppusuoralle. Kunnassa nostettiin tiukan taloustilanteen edessä kädet pystyyn. (kuva: Sammy Virtanen)

Etelä-Savossa sijaitsevan Pertunmaan taival itsenäisenä kuntana on tulossa päätökseen. Ensi perjantaina päättyy kuntaa koskeva kriisikuntamenettely ja kunnan edustaja tekee arviointiryhmän kokouksessa esityksen kuntajakoselvityksen aloittamista.

-Minä suosittelen kuntajakoselvityksen aloittamista. Maanantaina kävimme asiaa läpi meidän luottamushenkilöiden kanssa ja sain sieltä tukea esitykseeni. Kyllä tämä oli tässä, kiteyttää tilanteen kunnanjohtaja Leena Ruotsalainen.

Pertunmaa oli yksi niistä sote-uudistuksen häviäjistä, joka pääsi ”nauttimaan” negatiivisista valtionosuuksista. Valtiovarainministeriö on perännyt syksyn aikana maksuja jopa ulosottoteitse. Pertunmaa on ollut arviointimenettelyssä jo vuosien 2019 ja 2020 tilinpäätösten perusteella vuodesta 2021 lähtien. Kun valoa tunnelin päässä ei näkynyt, niin itsenäisen kunnan tarina oli pakko viheltää poikki.

-Negatiiviset valtionosuudet olivat viimeinen niitti. Vaikka parhaamme yritimme, niin talouden ylläpito valui meidän käsistä. Kaikki viime vuosina kansallisesti ja kansainvälisesti tapahtuneet asiat ovat osuneet kipeästi Pertunmaahan. Emme enää tästä selviä, myöntää Ruotsalainen

-Arviointimenettely aloitettiin 13. lokakuuta ja nyt perjantaina arviointiryhmän työ päättyy. Tätä on viety todella vauhdilla eteenpäin. Ministeriön taholta on ilmaistu, että asia voisi olla jo pulkassa 1.1.2025, kunnanjohtaja Leena Ruotsalainen jatkaa.

Sote-uudistukselle moitteita

Pertunmaan kuntapäättäjien keskuudessa tunnelma on haikea. Kaikki kivet käännettiin, mutta alijäämien kattamiseen tarvittavaa aarretta ei löytynyt.

-Viimeisenä rutistuksena koitettiin vielä katsoa, että paljonko pitää veroja nostaa, mutta valtiovarainministeriön painelaskelmat sai onnistumisen näyttämään epävarmalta. Ei haluttu sitten enää säästöillä ja veron korotuksilla lähteä kiusaamaan kuntalaisia, yrittäjiä ja työntekijöitä, kunnanhallituksen puheenjohtaja Jari Liukkonen (kesk.) taustoittaa.

Sote-menot olivat ratkaisevassa asemassa, kun kuntatalouden pohja Pertunmaalla mureni. Katettavia alijäämiä löytyi takavuosilta ja negatiiviset valtionosuudet olivat viimeinen niitti.

-Ei ollut onnistunut sote-uudistus. Ei me voitu uskoa, että tämmöinen lopputulos tulee, vaikka valmistelun aikana tukilaskelmat kovasti heilahteli. Ensi vuodelle negatiivista valtionosuutta on tulossa maksettavaksi jo puoli miljoonaa. Ehkä olisimme veroja korottamalla ja omaisuutta myymällä siitä selvinneet, mutta kun vanhat alijäämätkin pitää kattaa, Liukkonen toteaa.

Noin 1500 asukkaan Pertunmaa sijaitsee Etelä-Savossa, jossa rajanaapureina ovat Mäntyharju ja Hirvensalmi. Keski-Suomessa rajanaapurina on Joutsa ja Päijät-Hämeessä Heinola ja Hartola. Nähtäväksi jää, mitä hyvinvointialueiden rajat vaikuttavat siihen, mistä kuntaliitoskumppani löytyy.

-Ei tässä olla vielä sen paremmin kartoitettu kumppania, vaikka onhan ihmisillä mielipiteitä. Etelä-Savon hyvinvointialueella väki vähenee vuosittain noin 1000 henkilön verran. Jos Pertunmaa siirtyy toiselle hyvinvointialueelle, niin se olisi kerralla 1500 hengen vähennys asukaspohjaan, Jari Liukkonen aprikoi.

Pertunmaan tulossa olevasta ratkaisusta kertoi ensimmäisenä Länsi-Savo.

Aiemmin aiheesta:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*