Mitä ulosmitattavaa vouti Pertunmaan kunnantalolta löytää? Valtiovarainministeriö laittoi ulosottoviraston karhuamaan negatiivisia valtionosuuksia. (Kuva: Sammy Koivisto/Pertunmaan kunta)

Pertunmaan kunta on yksi niistä 10 suomalaiskunnasta, jotka ovat joutuneet niin sanottujen negatiivisten valtionosuuskuntien listalle. Myös kriisikuntalistalla oleva Pertunmaa ei rahassa kylve, mutta siitä huolimatta valtio haluaa omansa pois.

Ja tekee sen kaiken lisäksi varsin kovalla keinolla. Maanantaina kunnanjohtaja Leena Ruotsalaisen työpöydälle ilmestyi lasku ulosottomieheltä. Voudin on laittanut asialle valtiovarainministeriö, joka haluaa puristella köyhän kunnan kassasta kulujen kera 4012 euroa. Kyseessä on tammikuun maksuosuus peruspalvelujen valtionosuudesta, negatiivisesta sellaisesta.

-Tämä tuli ihan puun takaan. Tässä laskussa on eräpäivä tälle päivälle ja lasku tavoitti minut tänään. Valtiovarainministeriö näyttää antaneen asiassa toimeksiannon ulosottoviranomaiselle, ihmettelee kunnanjohtaja Leena Ruotsalainen.

Tällä hetkellä kunnan valtionosuus on laskelmissa negatiivinen vuositasolla vajaan 400 000 euron verran. Peruspalvelujen valtionosuuden osuus tästä on 46 475 euroa ja opetuspuolen valtionosuuksia valtio kaipaa kunnalta lähes 350 000 euroa. Summat ovat suuria, kun talous on todella tiukalla.

Mainos-On meille talvella lasku tästä tullut, mutta meillä ei yksinkertaisesti ole yhtään ylimääräistä rahaa. Sen takia laskua ei ole maksettu. Valtiovarainministeriöön olemme tehneet alkuvuodesta oikaisuvaatimuksen, mutta asia ei ministeriön vastauksen mukaan aiheuta toimenpiteitä. Opetus- ja kulttuuriministeriöstä emme ole edes saaneet vastausta oikaisuvaatimukseen, Ruotsalainen kertoo tilanteesta.

Onko toivo mennyttä?

Negatiivisen valtionosuuden kymmenikkö on elätellyt toiveita, että tiistaina käynnistyvässä budjettiriihessä löydettäisiin asiaan ratkaisu, joka ei iskisi kuntia kontilleen. Nyt Pertunmaalla pelätään, että kaikki toivo tämän suhteen on mennyttä.

-Kun lasku on laitettu ulosottoon, niin tarkoittaako tämä, ettei asialle voida enää tehdä mitään, kunnanjohtaja Leena Ruotsalainen kysyy.

Pertunmaan tiukka taloustilanne on valtiovarainministeriön tiedossa, sillä kunta on ministeriön kriisikuntalistalla ja kunnan tulevaisuus itsenäisenä kuntana on vaakalaudalla.

-Meillä ei ole mitään tietoa siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Kaksi kertaa olen kriisikuntamenettelyn tiimoilta ollut ministeriöön yhteydessä, mutta asian on sanottu aina vain siirtyvän eteenpäin. Meihin päin ei ministeriöstä ole oltu missään yhteydessä, Ruotsalainen toteaa.

Joka tapauksessa jostain pitäisi Pertunmaalla seuraavaksi rahaa löytää, jotta ulosottomies saadaan tyytyväiseksi. Sen voi jo vinkiksi sanoa, että jos lasku jää maksamatta, niin ehkä kunnanjohtajan työhuoneesta löytyisi ulosmitattavaa.

-Tuossa seinällä on taulu, joka on sellainen graffitipalapeli ja sitten on ukrainalaisen Irinan tekemä taulu. Ehkä niillä on kuitenkin enemmän tunnearvoa, kunnanjohtaja Leena Ruotsalainen arvioi.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*