Kunnat ja kuntayhtymät hankkivat ostopalveluita lähes kymmenellä miljardilla eurolla. Summa oli viime vuonna viidennes kuntien menoista. 

Eniten ostetaan sosiaalipalveluita, arviolta kahdella miljardilla eurolla. Käyttökustannuksilla mitaten yli kolmannes palveluista otetaan yksityisiltä lastensuojelussa, päihdehuollossa ja vanhuspalveluissa.

Lastensuojelun palveluissa yritykset ovat merkittävin palveluntarjoajaryhmä. Vanhustenpalveluissa toimivat kunnat, järjestöt ja yritykset rinnakkain. 

Mutta ovi käy myös toiseen suuntaan. Kolmannes kunnista on palauttanut sosiaali- ja terveyspalveluita omaksi toiminnaksi.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Pettymys hintaan tai laatuun saa kunnat kotiuttamaan ulkoistettuja palveluitaan. Etenkin erityisryhmien asumispalveluita ja terveysasemia siirtyy nyt ulkopuolisilta tuottajilta takaisin kunnan hoidettavaksi.   

Palauttamisten syiksi kuntajohto kertoo yleisimmin kustannusten nousun ja palvelujen laatupuutteet. Myös kilpailuttaminen ja sopimusten valvominen on osoittautunut työlääksi.

Ylimääräistä päänvaivaa tuottaa myös yhteistyön ja joustojen toimimattomuus ulkoistettujen ja kunnallisten palvelujen rajapinnassa.    

Ulkoistaminen ei suinkaan aina tuo säästöjä. Sosiaalibarometrin 2013 mukaan vain runsas kymmenen prosenttia kunnista oli onnistunut säästämään ulkoistamalla palveluja. Puolet oli joutunut toteamaan, että ostot nostivatkin kustannuksia. 

Neljännes kunnista ja kuntayhtymistä on ottanut ulkoistettuja palveluja takaisin omaksi toiminnakseen. Kevan vuonna 2012 tekemän tutkimuksen mukaan jopa puolet kunnista ja kuntayhtymistä on kotiuttanut palveluitaan tai harkitsee sitä.

Yleisimmin on palautettu asumispalveluja, esimerkiksi vammaisille, mielenterveys- ja päihdekuntoutujille sekä vanhuksille tarkoitettuja asumispalveluita. Terveyspalveluista on ryhdytty itse tuottamaan yleisimmin lääkäri- ja terveysasemapalveluja.

Ostopalvelujen käyttö on myös arvovalinta. Silti paljon yksityisiä palveluja ostaneiden kuntien joukossa on vasemmiston hallitsemia kuntia ja vastaavasti vähän yksityisiä palveluita ostaneissa kunnissa on ei-sosialistienemmistöisiä kuntia.

Lue lisää tuoreesta Kuntalehdestä (13/2013).

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*