Iitti irtaantuu Kymenlaaksosta ja siirtyy osaksi Päijät-Hämettä.

Valtioneuvosto on hyväksynyt viiden kunnan anomukset maakunnan vaihdosta. Vaihdokset ovat vireillä jo pitkään, mutta edellinen hallitus sitoi vaihdokset kaatuneeseen sote- ja maakuntauudistukseen. Näin ollen Heinävesi, Joroinen, Iitti, Kuhmoinen ja Isokyrö saivat odotella tovin, ennen kuin uusi hallitus siunasi asian.

Etelä-Savo on kappalemäärässä suurin menettäjä, sillä Heinävesi siirtyy Pohjois-Karjalaan ja Joroinen Pohjois-Savoon. Iitti puolestaan siirtyy Kymenlaaksosta Päijät-Hämeeseen ja Kuhmoinen Keski-Suomesta Pirkanmaalle. Isokyrö puolestaan on jatkossa Etelä-Pohjanmaata pelkän Pohjanmaan sijaan.

Pisimpään maakuntavaihdos on ollut vireillä Iitissä. Siellä kunta järjesti jo syyskuussa 2015 neuvoa-antavan kunnallisen kansanäänestyksen siitä, kuuluuko kunta tulevaisuudessa Kymenlaaksoon vaiko Päijät-Hämeeseen. Tuolloin 63,1 prosenttia kuntalaisista sanoi Päijät-Hämeelle kyllä.

Muissa kunnissa halu maakunnan vaihtamiseen kumpusi esiin siinä vaiheessa, kun Sipilän hallitus työsti kaatunutta sote- ja maakuntauudistustaan.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Kaikkien maakuntavaihdosten taustalla on kunnan yhteistyökuviot eri tasoilla. Myös kuntalaisten työ- ja asiointimatkat suuntautuvat hyvin usein juuri sinne uuden maakunnan alueelle. Esimerkiksi Heinävesi on jo pitkään tehnyt sote-yhteistyötä Pohjois-Karjalan suuntaan ja on yksi Siun Soten jäsenkunnista.

Valtioneuvoston tänään hyväksymät maakuntavaihdokset tulevat voimaan vuoden 2021 alussa.

-Koska maakuntasiirroilla on vaikutusta myös muihin aluejakoihin tai yhteistyösopimuksiin, on valmistautumiselle haluttu antaa riittävä aika, toteaa maakuntavaihdoksia valtioneuvoston tiedotteessa kommentoinut kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*