Aurinko laskee Saanatunturin taakse
Lapin lumo on purrut tänä vuonna kotimaisiin matkailijoihin. Eikä suotta. (Kuva: Jari Rantapelkonen)

Suomalaiset ovat lomailleet tänä kesänä normaalia enemmän kotimaassa. Suosituimmilla matkailualueilla tämä on tiennyt mökki- ja hotellihuonekaupassa eioon myymistä ja sieltä mistä matkamies on majoituksen löytänyt, niin hotellihuoneiden hinnat ovat tahtoneet karata hyppysistä.

Toisaalta Suomi on laaja maa ja pienellä poikkeamalla sivutien varteen on majoituspaikkoja löytynyt kohtuullisen edullisesti. Koronatilanteen aiheuttamasta kotimaan matkailubuumista huolimatta.

Lapin läänin eteläreunalla sijaitsevalla Ranualla on lomailijoita tänä kesänä riittänyt. Heinä-elokuun vaihteen osalta monet majoituspaikat ovat jo huoneensa myyneet, joskin yösijoja vielä tätä kirjoitettaessa oli tarjolla hintahaarukassa 69-900 euroa. Tuolla 900 eurolla kyllä irtoaisi jo yön ajaksi melkoista luksusta 11 henkilölle.

-Kyllä normaalia suuremmat matkailijamäärät ovat näkyneet joka puolella. Eläinpuisto on kuntamme suurin vetonaula ja siellä on väkeä riittänyt, Ranuan kunnanjohtaja Sirpa Hakala kertoo.

Koronan takia Hillamarkkinat jäivät Ranualla tänä vuonna väliin, mutta suosittu hillatori on ollut todella vilkas ennätysmäisen hillasadon takia. Hillatori on paikka, jossa paikalliset ostajat voivat myydä soiden kultaista marjaa sitä himoaville.

-Hillastuskausi on ollut vilkas. Hillaan menneiden matkailijoiden autoja on tien varsilla paljon, mutta hyvin me on etelän ihmisten kanssa pärjätty, kunnanjohtaja vakuuttaa.

Lapissa riittää nähtävää ja koettavaa. (Kuva: Jari Rantapelkonen)

Muoniossa ennätyskesä

Vilkasta on ollut myös Muoniossa. Osa turisteista on lomaillut kunnan upeissa luontomatkailukohteissa, mutta vilkasta on ollut myös läpikulkuliikenne Norjan suuntaan. Kun Välimeren rannalle ei tuttuun tapaan ole ollut mahdollista lentää, niin moni suomalainen on autoillut Jäämeren rannalle. Vettä on molemmissa paikoissa, eikä lämpötilaerokaan montaa kymmentä astetta ole.

-Matkailijoita on tänä kesänä ollut paljon. Kävin eilen töiden jälkeen pyörähtämässä Pallaksella ja kyllähän siellä parkkipaikat olivat autoja täynnä. Lomailevia norjalaisia on ollut myös paljon liikkeellä, Muonion kunnanjohtaja Laura Enbuska-Mäki kertoo.

-Ruotsalaisia on tänä kesänä näkynyt vähemmän. Se onkin luonnollista, kun raja on kiinni. Olen itse kasvanut tässä Tornionjokivarressa ja avoin raja on ollut aina tärkeä osa meidän elämää. Tilanne on ollut nyt todella erikoinen, kunnanjohtaja jatkaa.

Maalaisjärki käytössä

Pohjois-Ruotsin koronatilanne sai syviä ryppyjä vastuuhenkilöiden otsalle alkukesästä myös rajan tällä puolella. Enbuska-Mäki uskoo tilanteen pysyvän hallussa, vaikka matkailijamäärät vilkastuttavat kesän aikana kylän raittia melkoisesti.

-Täällä meillä jokaisesta liikkeestä löytyy käsidesit ja suojaavat pleksit ovat kassoilla paikallaan. Ei näistä matkailijamääristä olla nyt huolissaan. Se tietenkin huolettaa, jotta millainen se mahdollinen toinen aalto on, Laura Enbuska-Mäki miettii.

-Nyt tilanne näyttää tässä rajan takanakin rauhoittuneen. Kathellaan vaan rauhassa tilannetta ja käythethään maalaisjärkeä, kunnanjohtaja Laura Enbuska-Mäki jatkaa.

Kuva: Jari Rantapelkonen

Ensikertalaisia liikkeellä

Käsivarressa Ruotsin ja Norjan rajanaapurina sijaitseva Enontekiö elää matkailusta. Väkilukuun suhteutettuna pienessä kunnassa on Suomen 3. eniten yrityksiä. Ja valtaosa näistä yrityksistä hankkii elantonsa turistien kukkarosta.

-Mielenkiintoinen vuosi on ollut. Keväällä korona pysäytti kaiken matkailun. Nyt kesä on ollut niin vilkas, että esimerkiksi Kilpisjärvellä ei ole enää majoitusta saatavissa. Siellä on varattu kaikki majoituspaikat pitkälle syyskuuhun saakka, kunnanjohtaja Jari Rantapelkonen tietää kertoa.

Enontekiö on itsessään ollut yksi kesän suosituimpia kotimaisia matkailukohteita. Saana ja muut Suomen yli 1000 metriä korkeat tunturihuiput vetävät väkeä magneetin lailla. Lisäksi kunnan kautta voi huristella Norjaan, jonne monen suomalaisen ulkomaanmatka on tänä kesänä suuntautunut.

-Kilpisjärvi on aina elänyt norjalaisista. Sen takia olikin tärkeä, että raja saatiin auki. Nyt liikkeellä on kuitenkin myös runsaasti suomalaisia. Kävin pari päivää sitten Kilpisjärvellähän ja eihän siellä tahtonut saada autoa kaupan pihalle parkkiin, Rantapelkonen kuvailee tilannetta.

Mielenkiintoinen havainto tulee paikallisen matkailuyrittäjän suunnalta. Moni tämän kesän vieras on ensimmäistä kertaa lomailemassa Kesä-Suomessa.

-Juttelin erään matkailuyrittäjän kanssa ja hän kertoi, että nyt on liikkeellä paljon väkeä, jotka eivät ennen ole kotimaassa matkustaneet. He ovat aiemmin ostaneet viikon matkan Turkkiin tai Espanjaan, mutta nyt olosuhteiden pakosta matkailevat kotimaassa.

-Suomessa on paljon upeita paikkoja, joihin kannattaa tutustua. Tämä tilanne on myös avannut monen suomalaisen silmät. Meillä on oikeasti hieno maa, johon kannattaa tutustua, mietiskelee Enontekiön kunnanjohtaja Jari Rantapelkonen.

Kuva: Jari Rantapelkonen

 

 

 

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*