Tällä vaalikaudella kunnanvaltuutetuista on naisia alle 37 prosenttia. Naisten osuus kuntien johtotehtävissä on vielä pienempi, sillä kuntajohtajista vain noin 15 prosenttia on naisia.

Virkkusen mielestä kuntien pitäisi kannustaa naisia osallistumaan enemmän päätöksentekoon. Ministeri kaipaa lisää naisia etenkin kuntien ykköspaikoille, johtajiksi sekä valtuustojen ja hallitusten puheenjohtajiksi.

– Paras-uudistuksen yhteydessä on tapahtunut paljon kuntaliitoksia, ja samalla on havaittu, että naisten eteneminen johtopaikoille on hidastunut, Turun tasa-arvoseminaarissa puhunut Virkkunen selvittää.

Ministeri kiittelee kuitenkin vuoden 1997 kiintiölakia, jonka jälkeen eri sukupuolten osallistuminen päätöksentekoon on tasoittunut.

– Miehiä on tullut sen jälkeen enemmän mukaan opetus- ja sosiaali- ja terveyspuolen päätöksentekoon, ja myös naiset ovat osallistuneet päätöksentekoon sellaisilla sektoreilla, joilla he eivät aiemmin ole olleet.

Virkkunen kertoo tulleensa itsekin aikoinaan sukupuolikiintiön kautta politiikkaan, kun Jyväskylän liikuntalautakuntaan haluttiin naisia miesten vastapainoksi.

– Monet varmaan kuntapuolella ajattelevat, että pahus, kun näin pääsi käymään, Virkkunen vitsailee.

(KL)

Kunta.tv: Virkkunen: Lisää naisia kuntien johtoon

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä