Kunta- ja hallintoministeri Henna Virkkunen (kok.) uskoo, että eduskunnalle mennyt esitys kuntarakennelaista pistää vauhtia kuntien liitosselvityksiin.

– Tiedämme historiasta, 1960-luvun kuntamuutoksen ja Paras-hankkeen kokemusten perusteella, että kuntaliitoksia ei merkittävästi tapahdu, ellei valtio ole niitä vauhdittamassa. Tiedämme myös, että vauhti on hiipunut viime vuosina, eli valtiolla on taas tarve vauhdittaa, Virkkunen kertoo Kunta.tv:n haastattelussa.

Laki on tarkoitus saattaa voimaan heinäkuun alussa. Kuntaselvitykset tulisi olla tehty heinäkuun alussa 2014.

– Tässä tultiin kuntakenttää vastaan. Alun perin oli tarkoituksena, että ne olisivat olleet valmiina huhtikuun alussa 2014, Virkkunen sanoo.

Kunnat eivät ole tähän asti olleet erityisen innokkaita muutosselvityksiin. Virkkunen uskoo lain muuttavan tilannetta.

– Taloudellisesti suurin merkitys on suurilla kaupunkiseuduilla, ja valtio päätti jo muutama viikko sitten asettaa kuntaliitosselvittäjät kaikille 12 suurimmalle kaupunkiseudulle. Siellä työ on vaativinta.

Niin sanottujen porkkanarahojen taso on uudessa lakiesityksessä asetettu Paras-hankkeen viimeisten vuosien tasolle. Tuolloin ensimmäisinä yhdistyneet saivat suurimmat porkkanarahat.

– Jos kuntaliitoksia toteutuu merkittävästi, niin kyllä se tarkoittaa useiden satojen miljoonien eurojen yhdistymisavustuksia valtion puolelta.

– Kymmenen miljoonaa on aika lailla maksimisumma isoimmista yhdistymisistä yhdelle kunnalle. Se ei ole suurimmille kaupunkiseuduille iso raha, ja hallitus onkin päättänyt räätälöidä näille alueille omia muutoksentukipaketteja.

Lakiesityksessä kuntien pitää muodostaa selvitysalueita, joilla on vähintään 20 000 asukasta.

– Se (kokovaatimus) tulee sosiaali- ja terveydenhuollosta. Että pystyttäisiin peruspalveluja järjestämään, kunnan minimikoko on 20 000 asukasta. Suomessa on tällä hetkellä vain noin 50 tuon kokoista kuntaa ja kuntien mediaanikoko on 6 000 asukasta. Tämä on todella kova ponnistus suomalaiselle kuntakentälle.

Katso Henna Virkkusen koko haastattelu Kunta.tv:stä

Aiheesta aiemmin:


Hallitus vie kuntarakennelain eduskuntaan


Kuntaliitto: Lain toteutus edellyttää selkeitä sote-linjauksia

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*