Virolahti oli kuntaliitoselvityksen teettämisessä oma-aloitteinen, valtio ei sitä patistanut. Virolahti Thomas Halloran

Virolahti on aloittamassa kuntaliitosselvityksen naapurinsa Haminan kanssa. Kunnanvaltuusto päätti asiasta yksimielisesti maanantaina.

Kuntaliitoksen mahdollisuutta Haminan ja Kymenlaakson kaakkoiskulmassa sijaitsevan Virolahden välillä selvitettiin myös 2011.

Tällä kertaa Virolahti oli yhteydessä Haminan kaupunkiin uudesta kuntaliitosselvityksestä ensimmäistä kertaa toukokuussa. Asiasta oli keskusteltu tätä ennen Virolahden kunnanvaltuustossa.

Vuoteen 2011 verrattuna toimintaympäristö on Virolahden kunnanjohtajan Otto Koskelan mielestä muuttunut olennaisesti koronan, sote-uudistuksen ja Venäjän hyökkäyssodan takia. Hän huomauttaa, että venäläisten ostosmatkailun katkeaminen on vaikuttanut maakuntatasolla Kymenlaaksoon ja Etelä-Karjalaan laajemminkin.

Mainos– Jo kevättalvella ilmeni, että tarvitsemme toimintaympäristön muutosten ja taloustilanteen takia muutoksia.

Koskelan mukaan Haminan kaupungin edustajat suhtautuivat kuntaliitosselvityksen tekemiseen heti alussa positiivisesti, ja myös Haminan kaupunginvaltuusto kannatti sen tekemistä.

Hän huomauttaa, että kehotusta selvityksen tekemiseksi ei tullut valtion puolelta, vaan kunta oli siinä oma-aloitteinen.

Kaakon kaksikko lopetti

Virolahti haluaa kuntaliitosselvityksen avulla selvittää, onko sillä yhtenä kuntana tai sitten kaupunkina mahdollisuus vastata paremmin kuntien tehtäviin, järjestää asukkaiden palvelut sekä taata rahoitus pidemmällä aikavälillä.

Kunnanvaltuuston käsittelyyn tulleessa esityksessä mainittiin, että hyvinvointialueuudistus on omalta osaltaan lisännyt kuntien taloudellista ahdinkoa.

Selvityksen tekemistä puoltaa myös kummankin kunnan väestöpohjan ikääntyminen.

Koskela kertoo, että kuntaliitosselvitys tuli ajankohtaiseksi myös, koska yhteistoimintasopimus Miehikkälän kanssa päätettiin purkaa. Kunnat olivat tehneet Kaakon kaksikko -yhteistyötä 15 vuotta. Tässä yhteistyössä kunnat tuottivat osan palveluista vastuukuntamallilla, jossa toinen kunnista tuottaa sovitun yhteistoiminnan palvelut molempiin kuntiin.

– Emme saaneet sovittua yhteisestä jatkosta, joten päätimme yhdessä tuumin purkaa yhteistoimintasopimuksen.

Selvitys valmiiksi viimeistään ensi keväänä

Virolahden asukasluku on hieman alle 3 000. Kunnassa on kaksi perusopetuksen toimipistettä, yläkoulu ja lukio sekä kaksi varhaiskasvatuksen toimipistettä peruskoulujen yhteydessä.

– Lapsimäärä on meillä kohtuullinen, mutta rahoituspohjamme vuotaa.

Kuntaliitosselvityksessä seuraava askel on päättää, kuinka sen käytännön järjestelyjä jatketaan ja mistä hankitaan sen tekoa varten ulkopuolista apua.

Koskela arvioi, että selvityksen tekemiseen menee todennäköisesti puolisen vuotta ja että sen pitäisi olla valmis viimeistään keväällä.

Sen jälkeen päätetään, jatketaanko kuntaliitoksen tiellä vai etsitäänkö ratkaisuksi jotakin muuta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*