Virolahdella aloitetaan kuntaliitosselvitys Haminan kanssa. Kuva: (Virolahden kunta, Thomas Halloran)

Virolahti hakee uutta suuntaa aloittamalla kuntaliitosselvityksen Haminan kanssa. 3000 asukkaan Virolahti on pyynnön selvityksen aloittamisesta esittänyt ja noin 20 000 asukkaan Hamina on ilmaissut olevansa myötämielinen aloitteelle. Lopulliset päätökset kuntaliitosselvityksen aloittamisesta tekevät Virolahden kunnanvaltuusto ja Haminan kaupunginvaltuusto alkusyksystä.

Ensimmäistä kertaa Haminan kanssa ei Virolahti ole selvitystä tekemässä, sillä kyseessä on kolmas kerta, kun mahdollisuuksia yhteisen tulevaisuuden suhteen katsotaan viimeisen 15 vuoden aikana. Ensimmäisessä selvityksessä oli mukana myös Miehikkälä.

Virolahden kunnan nettisivuilla julkaistussa tiedotteessa kerrotaan hieman yllättävänkin avauksen taustaa. Pitkään jatkunut yhteistyö Kaakon kaksikon (Virolahti & Miehikkälä) kesken on päättymässä.

-Toimintaympäristömme on viimeisen 2-3 vuoden aikana muuttunut radikaalisti. Erityisesti sote-uudistuksen ja Venäjän hyökkäyssodan seurannaisina taloutemme on pahasti epätasapainossa ja valitettavasti tulevien vuosien näkymä ei näytä valoisammalta.

-Virolahden taloudesta lähtee kroonisesti enemmän rahaa ulos, mitä tulee sisään. Tätä eroa joudutaan paikkaamaan lyhytaikaisella velkarahalla, jota on nostettu vuosien 2021 ja 2022 aikana 5,5 miljoonaa euroa (lähes 40 %) lisää. Lyhytaikaisilla lainoilla olemme voineet ylläpitää peruspalveluitamme, maksaa pitkäaikaista pankkilainaamme pois sekä rahoittamaan investointejamme. Tilanne on epäterve, valtuustoryhmien puheenjohtajien ja kunnanjohtaja Otto Koskelan yhteisessä tiedotteessa todetaan.

Virolahti esitti aiemmin kuntaliitosselvityksen aloittamista Miehikkälän kanssa, mutta naapurissa ei sille ymmärrystä löytynyt. Eikä vuodenvaihteessa käydyissä neuvotteluissa löytynyt myöskään askelmerkkejä sille, miten Kaakon kaksikon kustannusrakenne saadaan kestävälle tolalle. Tiedotteen mukaan Kaakon kaksikon nykymallilla toimittaessa Virolahden taloudessa on noin 1,5-2 miljoonan euron rakenteellinen alijäämä.

-Suurimpana yksittäisenä synergiaetu-säästönä Virolahti esitti yläkoulujen yhdistämistä. Kaikkien synergiaetusäästöjen osalta Virolahden ehdotukset kattoivat noin kolmanneksen säästötarpeesta, joten Virolahden ja Miehikkälän olisi pitänyt löytää yhteistyössä vielä runsaasti lisää säästökohteita.

-Miehikkälän kunta katsoi, ettei se voi hyväksyä Virolahden ehdottamia säästökohteita. Neuvottelut päättyivät alkuvuonna kuntien yhteisessä palveluohjaustyöryhmässä yhteiseen näkemykseen siitä, että on tarpeen aloittaa selvitys Kaakon kaksikko -yhteistyön purkamisesta, tiedotteessa taustoitetaan uutta ratkaisua.

Kun kaikki talouden kortit oli katsottu pitkäaikaisen kumppani Miehikkälän kanssa, niin edessä oli neuvotteluyhteyden ottaminen Haminan suuntaan. Haminan kuntataloudessa on omat ongelmassa ja tiedossa on paljon kysymyksiä, joihin on vastauksia etsittävä.

-Vaihtoehdon hyvyyttä tai heikkoutta ei kuitenkaan tiedetä, jos sitä ei selvitetä. Heikoin tilanne on silloin, jos vaihtoehtoa ei ole. Kun päätökset on tehty ja selvityksen yksityiskohdat ovat täsmentyneet, tulemme järjestämään aiheeseen liittyen avoimia yleisötilaisuuksia, kunnan nettisivuilla todetaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä