Kunhan raitiotiet ja ratikat valmistuvat, niin VR:n väki lähtee manselaisia kuskaamaan. Uusia työpaikkoja VR arvioi syntyvän 50–100. (Havainnekuva: Tampereen kaupunki)

Tampereen raitiovaunujen liikennöitsijäksi on valittu VR-yhtymä Oy. Loppusuoralla hankinnssa olivat myös Länsilinjat Oy ja ryhmittymä, jonka muodostivat raitiotievaunut toimittava Transtech Oy ja Keolis Conseil et Projet SARL.

Tampereen raitiotien liikennöitsijä kilpailutettiin neuvottelumenettelyllä palveluhankintana. Hankinnan neuvotteluvaiheen jälkeen tarjoajat jättivät hintatarjouksen. Hinta-laatusuhteeltaan hankinnan ykköseksi nousi VR-Yhtymä, joka sai parhaat pisteet niin hinta- kuin laatuvertailussakin.

-Tampere on kasvava alue ja olemme iloisia, että pääsemme rakentamaan sen tulevaisuutta tarjoamalla sujuvampaa arjen liikkumista. Haluamme tuottaa toimivaa ja ympäristöystävällistä kaupunkiliikennettä niin junilla, raitiovaunuilla kuin busseillakin, joten tämä on meille merkittävä voitto. Etunamme on vahva osaaminen eri liikennemuotojen kehittämisestä, vahvasti uudistunut ja tehokas toiminta sekä monipuolinen asiantuntijaosaaminen, totesi VR:n lähiliikennejohtaja Teemu Sipilä.

Sopimuksen arvo 7 miljoonaa vuodessa

Tampereen raitiotien liikennöitsijän tehtävät toteutetaan palveluallianssina, jossa sopimusosapuolet vastaavat yhdessä ja yhteisellä organisaatiolla palvelun suunnittelusta ja toteuttamisesta ja jakavat palvelun hyödyt ja riskit. Allianssisopimuksessa palvelun hinnoittelu perustuu yhteisesti sovittuun vuosittaiseen tavoitekustannukseen ja sopimuksen mukaiseen palkkioprosenttiin.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Sopimuksen arvoksi liikennöinnin alkaessa on ilmoitettu noin seitsemän miljoonaa euroa vuodessa. Sopimus käsittää kymmenen vuoden sopimuksen liikennöinnistä, sekä liikennöinnin aloittamista edeltävän kehitysvaiheen. Liikennöinnin suhteen sopimus voi jatkua kymmenen vuoden jälkeen vielä kolmella optiovuodella.

Tampereen ratikoiden koeajot käynnistyvät jo ensi vuonna ja kaupallinen liikenne aloitetaan elokuussa 2021. VR:n taholta ratikoiden liikennöinnin on arvioitu tarkoittavan noin 50–100 uuden työpaikan syntymistä. Työntekijöiden rekrytointi käynnistyy syksyn tullen.

Aiheesta Tampereen kaupungin nettisivuilla

VR:n tiedote asiasta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*