Kajaanin kaupunginjohtaja Jari Tolonen muistuttaa, että tahtotila on seitsemällä kunnalla valtuustojen päätösten kautta. Vain Puolanka vastustaa hallintokokeilun jatkoa.
Tolosen mukaan kuntajohtajat pohtivat keskenään vaihtoehtoja nykymallin loppumisen varalta. Hallintokokeilun toivotaan kuitenkin jatkuvan.

– Tietysti tosiasia on, että eihän se täysin samanlaisena jatku sittenkään. Kyseessä olisi määräaikainen malli vuoteen 2016 loppuun saakka. Järjestelyjä ei kuitenkaan tarvitsisi tehdä niin paljoa, Tolonen muistuttaa.

Mikäli Puolanka ei halua jatkaa nykymallilla, vaihtoehtona on perustaa seitsemän kunnan kuntayhtymä, joka hoitaisi maakunta-kuntayhtymän nyt tuottamat palvelut.

Maakunta-kuntayhtymällä on valmis organisaatio ja noin 4 000 työntekijää.  Tolosen mukaan palvelujen järjestämistä mietittäisiin tältä pohjalta.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Kajaanin kaupunginjohtaja kuitenkin korostaa, että jokainen kunta tekee omat päätöksensä jatkosta. Puolankaa ei patisteta mukaan.

Mikäli Puolanka ei hallintokokeilun jatkoa hyväksy vuoden vaihteeseen mennessä, se joutuu itse miettimään ja solmimaan omat palvelusopimuksensa. Kunnan on kuuluttava johonkin maakuntaliittoon ja johonkin sairaanhoitopiiriin.

– Tietysti hallintokokeilun jatkon kariutuminen merkitsisi sitä, että yhteinen maakuntavaltuusto menetetään. Myös maakunnan kehittämisraha ei nykyisessä muodossaan tulisi enää kokonaan itsenäisesti jaettavaksi. Palvelut toki järjestetään edelleen, mutta mikä on muoto, se on vielä auki, Tolonen puntaroi.

(KL)

YLE: Kainuu jatkaa vaikka ilman Puolankaa

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*