Kokoomus ei lämpene eduskunnan puhemies Eero Heinäluoman (sd.) ehdotukselle opposition ja Kuntaliiton ottamisesta mukaan kuntauudistukseen.

Paras-hankkeesta tuttu laajapohjainen valmistelu ei ole vaihtoehto, sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, hallintovaliokunnan jäsen Outi Mäkelä. Hän muistuttaa, että menettelytavoista sovittiin hallitusohjelmaneuvotteluissa.

– Uskoisin, että näin on tarkoituksenmukaista mennä kuin on alunperin sovittukin. Käytännössä tässä syksyn aikana valmistellaan pohjatyö ministeriössä sen pohjalta, mitä tässä on kuuden vuoden aikana toteutettu erilaisia toimenpiteitä ja sitten kevään aikana aloitetaan kuntien kuuleminen ja laajapohjainen keskustelu, Mäkelä selvittää.

Heinäluoma haluaisi opposition mukaan kuntauudistuksen valmisteluun, koska hallituksen valitsema tapa on aiheuttanut vastakkainasettelua. Sitä on kuitenkin Heinäluoman mielestä luonut eniten keskusta.
 
– Kyllähän se näkyi siinä keskustelussa, että keskusta ehkä kategorisesti halusi luoda jonkinlaista vastakkainasettelua. Hehän ovat lähteneet vastustamaan uudistusta, vaikka se käytännössä jatkaa täysin sillä linjalla, mitä keskusta on omana kuntaministeriaikanaan aloittanut, Heinäluoma sanoo.

Eduskunnan puhemiehen mielestä kuntauudistuksen vastustaminen on perustunut enimmäkseen olettamuksiin ja pelkoihin.

– Senkin vuoksi on hyvä, että nyt tehdään pohjatyö kuntoon ja sitten tiedetään mistä keskustellaan, Heinäluoma painottaa.

Keskusta pitää Heinäluoman ehdotusta tervetulleena. Puolueen eduskuntaryhmän mielestä ehdotus kertoo "epävarmuudesta ja tyytymättömyydestä",
jota kuntaministeri Henna Virkkusen (kok.) sanelulinja kuntauudistuksessa on
herättänyt.

Keskusta kuitenkin huomauttaa, että hallituksen ja
opposition yhteistyö voi alkaa vain puhtaalta pöydältä.

(KL)

YLE: Kokoomus ei halua keskustaa mukaan kuntauudistukseen

YLE: Keskusta valmis yhteistyöhön kuntauudistuksesta vain puhtaalta pöydältä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*