Kuntaliitoksia tehdään ja suunnitellaan Suomessa kovalla tohinalla. Tämä tarkoittaa sitä, että uusille kunnille pitää keksiä nimet. Kielitoimistosta kyselläänkin jonkin verran neuvoa kuntien nimiasioissa.
 
– Hyvä kunnan nimi on se perinteinen kunnan nimi. Kun kuntia yhdistetään, olisi hyvä valita joku niistä vanhoista kunnan nimistä myös yhdistyvälle kunnalle, linjaa Ylen haastattelema Kielitoimiston tutkija Tiina Manni-Lindqvist.
 
Kuntien nimet herättävät paljon tunteita. Kuntaliitoksissa pienille kunnille voi tulla tunne, että isot jyräävät, varsinkin jos liitoksessa otetaan käyttöön isoimman kunnan nimi – vaikka se olisi hyvä vaihtoehto.
 
Nimivalinnassa on otettava huomioon paitsi oikeinkirjoitussäännöt, myös tyyliseikat.
 
– Esimerkiksi Keski-Uudenmaan kunnista käytetään usein yhteisnimitystä Kuuma, mikä ei olisi sopiva oikeaksi kunnan nimeksi, Manni-Lindqvist huomauttaa.
 
Entä kannattaako suosia lyhyttä nimeä ilman ääkkösiä?
 
– Tärkeintä ei ole se, että nimi on lyhyt. Kyllähän vanhastaan kunnan nimissä esiintyy ääkkösiä. Esimerkiksi Kankaanpää on pitkä nimi ääkkösillä, mutta erittäin toimiva. Ennemmin pitää ajatella suomalaista perinteistä nimikäytäntöä kuin pelätä ääkkösiä.
 
Manni-Lindqvistin mukaan kunnan nimi on osa asukkaiden identiteettiä.
 
– Ja vaikka kunnat yhdistetään, niin ihmiset tuntevat olevansa kuitenkin sen vanhan kunnan asukkaita. Erittäin tärkeää olisikin, että vanhojen kuntien nimet säilyisivät jatkossa esimerkiksi kunnan osien niminä, seurakuntien tai kirkonkylien niminä. Vanhoja nimiä ei saa missään nimessä pyyhkiä pois, Tiina Manni-Lindqvist korostaa.
 
(KL)
 
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä