Keskustan aikanaan käynnistämä Paras-hanke on pyrkinyt luomaan yli 20 000 hengen väestöpohjia sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämiseen. Valtiovarainministeriö vaatii kunnilta elokuun loppuun mennessä selvityksen siitä, miten Paras-hankkeen väestöpohjavaatimus saavutetaan.

Kunta voi täyttää väestöpohjavelvoitteen joko kuntaliitoksella tai sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteistoiminta-alueella. Ennakkoarvioiden mukaan 260 kuntaa on haalinut väkimäärän kasaan tavalla tai toisella. Noin 50 kunnan suunnitelmat ovat epävarmat. Osa kunnista viittaa kintaalla koko hankkeelle.

Valtio voisi pakottaa kunnat yhteistoimintaan lailla, mutta istuva hallitus ei halua viedä keskustan hanketta tältä osin loppuun.

– Ei ole mielekästä lähteä nyt käynnistämään suurta neuvottelurupeamaa ja vastoin kuntien tahtoa liittää niitä erilaisiin organisaatioihin, koska joka tapauksessa nyt tuo lähtökohta tulee olemaan erilainen. Pyritään järjestämään palvelut vahvemmin kuntien kautta ja vähentämään näitä muita rakenteita, hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) sanoo Ylelle.

Kunnissa pelätään, että Paras-hankkeen luomat kymmenet sosiaali- ja terveystoimen yhteistoiminta-alueet ovat olleet turhaa työtä. Virkkusen mukaan parhaat alueet voivat olla tulevien kuntien pohjia, mutta kehnot tekeleet pannaan lihoiksi.

– Jos on rakenneltu jokin täysin keinotekoinen järjestelmä, että mukamas saataisiin 20 000 asukasta kokoon, niin ei näille nyt hirveän pitkää tulevaisuutta voi ennustaa.

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä