Paras-laki velvoittaa kuntia muodostamaan sosiaali- ja terveystoimessa vähintään 20 000 asukkaan yksikköjä. Reilun 9 000 asukkaan Somero vetoaa siihen, että sen sosiaali- ja terveystoimi on yhdistetty jo 1991 ja kaupungin talous on hyvällä tolalla.

 

– Me tuotamme jopa alle maan keskiarvon nämä palvelut. Someron kunnallisveroprosentti on 18,5, eikä sitä tarvitse nostaa. Velkaa on noin 300 euroa asukasta kohden ja kaupungin kassassa on rahaa enemmän kuin kaupungilla on velkaa, perustelee Ylen haastattelema Someron kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ilkka Koivuniemi (kesk.).

Mainos 

Somerolla katsellaan tulevaisuuteen toiveikkaasti.
 
– Nyt on uusi hallitus ja uusi tilanne. Jos olen ymmärtänyt oikein, niin valtiokin haluaa, että palvelut tuotetaan edullisesti, Koivuniemi perustelee.
 
Valtioneuvosto odottelee kuntien vastauksia alkusyksystä. Sen jälkeen alkavat asiaa koskevat neuvottelut niiden kuntien kanssa, jotka eivät täytä tätä 20 000 asukkaan yksikkökokovaatimusta.
 
Valtioneuvosto tekee asiassa päätökset ensi vuoden kesäkuun loppuun mennessä. Laki antaa valtioneuvostolle mahdollisuuden pakottaa kunnat yhteistyöhön, mikäli se katsoo tämän tarpeelliseksi.
 
(KL)
 
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*