Ståhlbergin mielestä tavoitteena on oltava tarpeeksi suuri kunta, joissa myös ruotsin kielen asema säilyy. Suomenruotsalaisten kuntien pitää olla asiassa itse aktiivisia.

– Ne, jotka eivät tee mitään, saavat hahmotelman, joka on tehty Helsingissä. Se ei luultavasti ole yhtä hyvä kuin jos suomenruotsalaiset hahmottelisivat uusia kuntia itse.

Suomenruotsalaisten asemia vahvistavia kuntaliitoksia pitäisi Ståhlbergin mielestä tehdä ruotsinkielisellä Pohjanmaalla, Länsi-Uudenmaan ja Varsinais-Suomen ruotsinkielisillä alueilla sekä Porvoon seudulla.

Esimerkiksi Ståhlberg ottaa Vaasan seudun. Keskuskaupunki Vaasassa (lähes 60 000 asukasta) on suomenkielinen enemmistö, mutta ympäryskunta Mustasaaren (lähes 19 000 asukasta) ykköskieli on ruotsi. Myös monet pienemmät Pohjanmaan rannikkokunnat ovat vahvasti ruotsinkielisiä.

Mainos– Vaasan seudulle saatetaan muodostaa suuri kunta, jossa on suomenkielisten enemmistö, Ståhlberg varoittaa mustasaarelaisia.

Tilanne on hankala myös Länsi-Turunmaalla, josta on paljon työmatkaliikennettä Turkuun. Ensi vuoden alusta Paraiseksi muuttuva Länsi-Turunmaa ja Kemiönsaari eivät muodostaisi keskenään riittävän suurta kuntaa, Ståhlberg pelkää.

– Kasvu 15 000 asukkaasta 20 000 asukkaaseen on aika pientä, kun hallitus hakee selvästi suurempia kokonaisuuksia.

(KL)

YLE: "Tre nya starka kommuner i Svenskfinland"

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*