Kuva: KHO

Odottavan aika on pitkä. Tämä on vuosien saatossa huomattu myös Kristiinankaupungissa, jossa odotettiin peräti 5,5 vuotta lainvoimaista päätöstä kiinteistökauppaan liittyen.

Ja kaiken huipuksi KHO totesi lopulta, että valtuuston päätös oli syntynyt kuntalaissa tarkoitetulla tavalla virheellisessä järjestyksessä.

-Olemme soittaneet vuosien aikana monta kertaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Meille on aina ilmoitettu, milloin tuomio tulee. Olemme odottaneet ja odottaneet, mutta sitä päätöstä ei koskaan tullut, niin kuin oli luvattu, kaupunginjohtaja Mila Segervall.

Tammikuulla lopulla annetussa vuosikirjapäätöksessä kyse oli kaupungin ja perustettavan yhtiön välisestä kiinteistökauppa- ja vuokrausjärjestelystä. Kaupunki osti neljä teollisuuskiinteistöä noin miljoonalla eurolla kesäkuussa 2014.

Kiinteistöt vuokrattiin edelleen perustettavalle elintarvikealan yhtiölle. Kaupan hyväksymisen yhteydessä valtuusto hyväksyi myös kiinteistöjä koskevan vuokrasopimuksen kahdeksi vuodeksi ja esisopimuksen, jonka mukaan kaupunki myy kiinteistöt yhtiölle viimeistään vuokrakauden päättyessä.

Kaupungin entinen elinkeinoasiamies kuitenkin valitti päätöksestä. Sen jälkeen alkoi odottelu. Vaasan hallinto-oikeus antoi oman ratkaisunsa asiassa syyskuussa 2017, kun kaupanteosta oli kulunut jo yli kolme vuotta.

Kun asiasta valitettiin edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen, niin alkoi uusi odottelu. Tilat vuokrannut yritys jatkoi kaupungin vuokralaisena ja aika kului.

Mitä tehdään nyt?

Ja kun se päätös lopulta tammikuussa 2020 tuli yli viiden vuoden odotuksen jälkeen, niin alkoi uusi pohdinta. Omistusjärjestelyssä KHO katsoi kaupungin tosiasiassa rahoittaneen kiinteistökaupan ja yhtiön saaneen sellaista taloudellista etua, jota se ei olisi saanut tavanomaisissa kilpailuolosuhteissa ja tavanomaisilla markkinaehdoilla.

-Kaupunki on maksanut kiinteistöistä sovitun rahasumman ja yritys on ollut meillä koko ajan vuokralla. Nyt kun päätös vihdoin tuli, niin meidän pitää miettiä, miten toimitaan. Yksi vaihtoehto olisi ostaa kiinteistö kaupungille uudelleen. Toinen vaihtoehto on, että tilat vuokrannut yritys ostaa tilat suoraan itselleen ja saamme siinä yhteydessä kaupungin maksaman kauppasumman takaisin, Segervall pohtii ratkaisua asiaan.

-Tiedän myös toisen yrityksen olleen kiinnostuneen tiloista. Meillä on lähipäivinä neuvottelu tilat vuokranneen yrityksen kanssa ja sen jälkeen tiedämme enemmän, kaupunginjohtaja Mila Segervall kertoo.

Valituslupamenettely nopeuttanee päätöksiä

Korkeimman hallinto-oikeuden suunnasta ei yksittäisiin oikeustapauksiin lähdetä ottamaan kantaa. Kristiinankaupungin tapauksessa ratkaisun odottaminen kesti selvästi normaalia kauemmin, vaikka päätöksenteko toki sujui hallinto-oikeutta nopeammin. Yleisiä kunnallisasioita koskevien kunnallisvalitusten keskimääräinen käsittelyaika on ollut viime vuonna 11,5 kuukautta.

-Asian käsittelyaikaan vaikuttaa ensisijaisesti sen oikeudellinen vaativuus. Toiseksi asian tosiseikkojen selvittäminen voi viedä tavanomaista kauemmin. Kolmanneksi on mahdollista, että asian käsittelyn aikana havaitaan, että ensi vaiheessa tehdyt asianosaisten kuulemiset eivät ole riittäviä. Tällaisessa tilanteessa on asian selvittämiseksi ja oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin turvaamiseksi lähdettävä uudelle kuulemiskierrokselle siitäkin huolimatta, että käsittelyaika vääjäämättä pitenee. Nämä näkökohdat pätevät myös hallinto-oikeuden käsittelyyn, korkeimman hallinto-oikeuden oikeusneuvos Anne Niemi kommentoi Kuntalehdelle lähettämässään sähköpostissa.

Niemi uskoo, että vuoden alussa voimaan tullut valituslupajärjestelmä lyhentää KHO:n käsittelyaikoja kautta linjan.

-Käsittelyajat ovat tärkeä osa korkeimman hallinto-oikeuden laatukriteereissä. Asioiden perusteellinen selvittäminen ja perustelujen huolellinen kirjoittaminen ovat kuitenkin sellaisia keskeisiä tavoitteita, joista ei voida tinkiä. Vuoden alussa voimaan tulleen hallintoprosessilain myötä myös kunnallisasioihin tulee valituslupajärjestelmä, mikä osaltaan tulee lyhentämään käsittelyaikoja, oikeusneuvos Anne Niemi viestittää.

Linkki KHO:n tiedotteeseen ratkaisusta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä