Maapallon keskilämpötila on tähän mennessä noussut 1,1 celsiusastetta vuosista 1850–1900 vuosiin 2011–2020 verrattuna. (Kuva: Pixabay)

Kasvihuonekaasupäästöt pitäisi lähes puolittaa vuoteen 2030 mennessä, jotta lämpötila ei nousisi enempää kuin 1,5 astetta esiteolliseen aikaan verrattuna.

Maapallon keskilämpötila on tähän mennessä noussut 1,1 celsiusastetta vuosista 1850–1900 vuosiin 2011–2020 verrattuna.

Edellä mainitut tiedot nousivat esiin, kun YK:n alainen hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisi kuudennen arviointiraportin viimeisen osan, yhteenvetoraportin. Raportti summaa yhteen vuosina 2018–2022 julkaistut osaraportit ja erikoisraportit.

Lisäksi ympäristöministeriö tiedotti maanantaina, että IPCC:n mukaan ilmastonmuutos on uhka ihmisten ja luonnon hyvinvoinnille. Elinkelpoisen tulevaisuuden turvaaminen kaikille vaatii välittömiä toimia.

Aikaa korjausliikkeelle on hyvin vähän, mutta ratkaisuja on saatavilla, IPCC linjaa.

”Tieteen viestit ovat vakavia”

Ensimmäinen askel on vähentää globaaleja kasvihuonekaasupäästöjä 43 prosentilla vuoteen 2030 mennessä vuoden 2019 tasosta. Raportti kertoo myös, että tärkein yksittäinen keino ilmastonmuutoksen hillitsemiseen on lopettaa fossiilisten polttoaineiden käyttö.

Saatavilla on tietoa, keinoja ja myös maailmanlaajuista pääomaa ilmastohaasteiden ratkaisemiseksi.

– Tieteen viestit ovat vakavia. Meidän ei pidä lamaantua, vaan kanavoida huoli teoiksi. Viime vuosien kriisit ovat osoittaneet, että ihmisten ja yhteiskuntien toimintaa voidaan muuttaa nopeastikin, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr.) arvioi.

– Tämä on nyt välttämätöntä ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Tarvitsemme ihan jokaisen mukaan: niin valtion, yritykset, maanviljelijät, järjestöt kuin kansalaisetkin, Ohisalo jatkaa ympäristöministeriön tiedotteessa.

Riskit vakavampia kuin on aiemmin arvioitu

Raportin mukaan ilmasto jatkaa lämpenemistään vähintään seuraavankin vuosikymmenen. 1,5 asteen lämpeneminen saavutetaan todennäköisesti viimeistään 2030-luvun alkupuolella.

Ilmastonmuutoksen etenemiseen liittyy riskejä, jotka ovat vakavampia kuin aiemmin on arvioitu, raportissa kerrotaan.

Pitkän ajan vaikutukset ovat moninkertaisesti korkeammat kuin ne, joita nyt jo havaitaan.

Arviolta 3,3–3,6 miljardia ihmistä elää olosuhteissa, jotka tekevät heistä haavoittuvia ilmastonmuutokselle. Sään ääri-ilmiöt aiheuttavat haasteita ruokaturvalle ja makean veden saatavuudelle.

IPCC:n raportti painottaa ilmastonmuutoksen olevan entistä suurempi uhka myös ekosysteemeille ja luonnon monimuotoisuudelle.

Luonnon monimuotoisuuden ja ekosysteemipalvelujen kantokyvyn säilyttämiseksi 30–50 prosenttia pinta-alasta on suojeltava, raportti linjaa.

Mitä siis voidaan tehdä?

Erityisesti energiajärjestelmään vaaditaan merkittäviä muutoksia. Ilmaston lämpenemisen rajoittaminen 2 asteeseen tai 1,5 asteeseen edellyttää fossiilisen polttoaineen käytön vähentämisen lisäksi päästötöntä sähköntuotantoa, siirtymistä vähähiilisiin polttoaineisiin sekä energiatehokkuuden ja energiansäästön lisäämistä.

Uusiutuvien energiamuotojen, kuten aurinko- ja tuulivoiman, kustannukset ovat pienentyneet jopa 85 prosenttia viimeisen vuosikymmenen aikana.

Ilmastotoimet tarvitsevat poliittista sitoutumista. Raportin mukaan talous, teknologia ja kansainvälinen yhteistyö ovat kriittisiä mahdollistajia, joilla voidaan kiihdyttää ilmastotoimia.

Ilmastotavoitteiden saavuttaminen vaatii rahoituksen moninkertaistumista sekä ilmastonmuutoksen hillinnän että sopeutumisen alueille.

Rahoitusta on, mutta esteitä sen saavutettavuudelle pitää purkaa. IPCC:n raportissa sanotaan myös, että edullisia vihreän siirtymän mahdollistavia ratkaisuja on jo laajasti saatavilla.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä