Elintarvikevalvonta on yksi ympäristöterveydenhuollon tehtävistä. Kuntaliitto haluaa, että alueiden erot huomioidaan, kun palveluja uudelleen järjestetään. (Kuva: Seppo Haavisto)

Kuntaliitto ei purematta niele selvitysryhmän esitystä siitä, että ympäristöterveydenhuollon tehtävät siirrettäisiin uusille hyvinvointialueille vuonna 2026. Asiaa on pohdittu aluehallinnon ja monialaisten maakuntien selvitystyön yhteydessä.

Selvitystyön parlamentaarisen ohjausryhmän puheenjohtaja kansanedustaja Aki Lindén, sd., luovutti selvityksen tänään kuntaministeri Sirpa Paaterolle, sd. Selvityksessä ehdotetaan, että sote-uudistusta koskevan hallituksen esityksen mukaisille hyvinvointialueille siirrettäisiin kuntien nykyisin hoitamat ympäristöterveydenhuollon tehtävät.

Kuntaliiton mielestä alueiden väliset erot voidaan parhaiten huomioida sopimalla työnjaosta yksilöllisesti kuntien ja hyvinvointialueiden kesken. Etenkin kaupungeissa ympäristöterveydenhuollon organisoituminen hyvinvointialueelle hidastaisi Kuntaliiton arvion mukaan prosesseja ja heikentäisi kykyä vastata paikallisiin tarpeisiin. Kuntaliiton tiedotteessa huomautetaan myös, että niillä alueilla, missä ympäristöterveydenhuolto on tarkoituksenmukaista järjestää isoissa kokonaisuuksissa, toimitaan jo nyt maakunnallisesti.

– Kaupungeissa yksikön koon kasvattaminen ei tuo enää etuja, vaan hidastaisi prosesseja ja heikentäisi kykyä vastata paikallisiin tarpeisiin, sanoo varatoimitusjohtaja Timo Reina Kuntaliiton tiedotteessa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Ympäristöterveydenhuollon tehtäviin kuuluvat terveydensuojelu, tupakkavalvonta, eläinlääkintähuolto ja elintarvikevalvonta. Ministeri Paaterolle luovutetussa selvityksessä esitetään, että lainsäädännön valmistelu tulisi suorittaa siten, että hyvinvointialueen tehtäväala olisi tiedossa ennen huhtikuussa 2025 järjestettäviä järjestyksessään toisia aluevaaleja.

-Ympäristöterveydenhuollon tehtävien siirto hyvinvointialueille sai parlamentaarisessa ohjausryhmässä laajaa puoluerajat ylittävää kannatusta ja on siksi luonteva selvityksen johtopäätös. Maakuntien liittojen tehtävien mahdollinen siirto herätti runsaasti keskustelua eri näkökulmista ja on aiheena sellainen, jota voisi olla syytä tarkastella myöhemmin tarkemmin, toteaa parlamentaarisen ohjausryhmän puheenjohtaja kansanedustaja Aki Lindén valtioneuvoston tiedotteessa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*