Lahti avaa uuden palvelun EU:n Green Dealin liiketoiminta- ja rahoitusmahdollisuuksiin: laajenee myöhemmin valtakunnalliseksi
Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021. Kuva: Juha-Pekka Huotari/ Lahden kaupunki
Lahden kaupunki on tehnyt Korkia Consulting Oy:n kanssa sopimuksen Green Deal Office -palvelumallin yhteiskehittämisestä ja pilotoinnista Lahden alueen yritysten kanssa. Uutta palvelukokonaisuutta kehitetään syksyn 2020 aikana yhteistyössä Lahden kaupungin ja Seudun Kehitys LADEC Oy:n ja konsulttiyhtiön kanssa.
Palvelumallia pilotoidaan alkuvuodesta 2021, kun Lahti aloittaa vuotensa Euroopan ympäristökaupunkina. Tämän jälkeen Green Deal Office laajenee valtakunnalliseksi avoimeksi palveluksi.
– Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021, ja haluamme nostaa Lahden alueen merkittäväksi vihreän liiketoiminnan innovaatiokeskittymäksi. Tämän pilottihankkeen myötä rakennamme Lahden alueelle entistä vahvempaa yritysten palveluverkostoa ja olemme askeleen lähempänä tavoitteenamme olevaa Suomen parasta yrityspalvelua, sanoo Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen.
Korkia Consulting -yhtiön johtajan Martti Malmivirran mukaan palvelukokonaisuus koostuu avoimesta tietopalvelualustasta, yhteisöllisistä sähköisistä keskustelualustoista ja liiketoiminnan kehitys- ja rahoituspalveluista. Tietopalvelualusta tuo Green Dealiin liittyvän tiedon ymmärrettävässä muodossa yritysten saataville. Kehitys- ja rahoituspalvelut taas toimivat ”avaimet käteen” -periaatteella.
– Palvelun myötä yritysten on helpompi tunnistaa ohjelman avaamia kehitysmahdollisuuksia ja saada rahoitusta liiketoimintansa kehittämiseen, kertoo Malmivirta.
EU:n Green Deal on Euroopan komission kasvustrategia, jonka tavoitteena on kestävä talous ja hiilineutraali Eurooppa vuonna 2050. Uudella kasvuohjelmalla markkinoille ohjataan miljardeja euroja rahoitusta kestäviin investointeihin ja kehityshankkeisiin sekä uudistetaan toimintaympäristöjä.
Suomalaisyrityksillä osaamista ilmastokysymyksiin
Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin mukaan on tärkeää saada uudesta ohjelmasta suomalaisille pk-yrityksille riittävästi rahaa liiketoiminnan kehittämiseen ja tukea uusien kestävän kehityksen kasvumahdollisuuksien tunnistamiseen.
Perinteisesti pienet ja keskisuuret suomalaisyritykset ovat hyödyntäneet EU:n kehitys- ja rahoitusmahdollisuuksia vähemmän kuin monien muiden jäsenmaiden yritykset. Green Deal -ohjelma tuo myös kansalliselle tasolle toimintaympäristömuutoksia, joihin suomalaisten yritysten ja toimialojen on hyvä varautua ajoissa.
– Suomalaisilla yrityksillä on osaamista ja potentiaalia kehittää juuri niitä ratkaisuja ja innovaatioita, joita tarvitaan globaalien ilmasto- ja ympäristötavoitteiden saavuttamiseksi, yhteistyön julkistamistilaisuudessa puhunut ministeri Skinnari sanoo.