Kaksi lasta ja yksi aikuinen keräämässä roskia luontopolulla.
Lahden kestävän kehityksen ohjaaja Sari Knuutin mukaan roskia voi kerätä lähialueilta myös liikunnan nimissä. Kuvassa Knuuti lastenlastensa kanssa roskaretkellä. Kuva: Netta Knuuti

Perinteinen vapunvietto on aiempina vuosina tarkoittanut myös juhlinnasta syntyvän roskan kertymistä puistoihin ja kaduille.

Lahden kaupungin kestävän kehityksen ohjaaja Sari Knuuti arvioi, että tänä vuonna vappu ei näy katukuvan roskamäärissä yhtä näkyvästi kuin aiempina vuosina.

– Veikkaan, että roskaakaan ei olisi, kun ei ole hirveästi juhliakaan. Jos vaikkapa parvekevappuja on aktivoitu pitämään, niin silloin roskat jäävät kotiin.

Myös ympäristöasiantuntija Elina Mattero-Meronen Helsingin seudun ympäristöpalveluista (HSY) kertoo, että tänä vuonna vappuroskien oletetaan poikkeusoloissa keskittyvän aiempia vuosia enemmän kotiroskiksiin.

Poikkeustilanne ja vappu on otettu huomioon HSY:n viestinnässä. Vappuviikolla muutoksia on tehty myös jätteiden keräysaikatauluun.

–  Pääsiäisenä nähtiin, että pyhäpäivä kerryttää enemmän jätettä astioihin nyt, kun kotona ollaan enemmän. Tämän viikon jätekeräykset aloitettiin jo sunnuntaina, minkä pitäisi auttaa hieman, Mattero-Meronen kertoo.

Itsenäinen roskien kerääminen vaihtoehdoksi kevättalkoille

Vapun aika on perinteisesti ollut kevättalkoiden aikaa. Knuuti kertoo, että Lahdessa kaupunki on aiempina vuosina tukenut asukkaiden, asukasyhdistysten ja muiden vapaaehtoisten talkoita, joissa siivotaan yhteisiä kaupungin alueita.

– Kaupunki on tukenut lainaamalla siivousvälineet ja tarjoamalla talkoomuonituksen, kuten pullaa tai makkaraa sekä viemällä roskat pois.

Tänä vuonna siivoustalkoisiin ei kuitenkaan kehoteta poikkeusoloista johtuen.

– Kaupunki ei kannusta ihmisiä kokoontumaan. Toivomme kuitenkin, että ihmiset voisivat itsenäisesti kerätä roskia ja viedä niitä yleisiin roskiksiin, Knuuti sanoo.

Kaupungin viestinnässä onkin pyritty edistämään ihmisten innostusta. Koululaisia on pyritty innostamaan roskien keräilyyn muun muassa YouTube-videon avulla. Knuuti muistuttaa, että roskien kerääminen on myös hyvää liikuntaa.

–   Luonnosta saa hyvinvointia ja rauhaa mielelle tämän omituisen kevään aikana, ja siinä samalla voi tehdä hyvää. Yhdenkin roskan poistamisesta tulee hyvä mieli.

Lajittelun tärkeys korostuu juhlapyhinä

Vapun ja muiden juhlapyhien aikana jätettä kertyy kotioloissa helposti arkea enemmän. Mattero-Merosen mukaan HSY:n viestinnässä on yritetty kasvattaa nyt erityisesti tietoisuutta jätteiden lajittelun tärkeydestä, jotta esimerkiksi sekajäteastiat eivät täyttyisi liiaksi.

Pääsääntöisesti lajittelu on häneen mukaansa kuitenkin jo valmiiksi suomalaiskodeissa hyvällä tolalla.

– Totta kai on aina pieniä asioita, jotka ihmisiä lajittelussa pohdituttavat. Mutta pääosin lajitellaan oikein hyvin ja tärkeintä on se, että lajittelee.

Mattero-Meronen toivoo ihmisiltä korona-ajan ja vappujuhlinnan risteyksessä myös ymmärrystä ja maalaisjärjen käyttöä. Jos jäteastiat ovat täynnä, roskia ei kuulu heittää astian päälle tai viereen.

– Mahdollisuuksin mukaan toivomme, että roskia voisi säilyttää hetken kotona, jos jäteastiat ovat täynnä.

Avatar
Anni Lindgren
anni.lindgren@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*