Pro Kuusamolle erävoitto Kuusamon kaivoskiistassa – Kaivosyhtiö ei anna periksi

Kuvassa näkyy Kitkajoki, jonka lähettyville Juomasuolle on kaavailtu kaivosta. Kuva: Eerik Lehto
Tapio Mainio, teksti
Kuusamon kaivoshanke vaikeutuu. Latitude 66 Cobalt Oy:n Juomasuon kaivospiiri (kaivoslupa) on lakkautettu oikeuden päätöksellä.
Korkein hallinto-oikeus (KHO) piti voimassa Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätöksen, jonka mukaan kaivospiiri pitää lakkauttaa vanhentuneena. Sitä haki muun muassa kaivoshanketta vastusta Pro Kuusamo ry.
Kaivosyhtiö oli valittanut hallinto-oikeuden päätöksestä KHO:een.
Uuden kaivoslain mukaan kaivospiiri on muuttunut kaivosluvaksi.
KHO:n ratkaisu on imagotappio australialaistaustaiselle kaivosyhtiölle, joka hakee malmietsintään jatkorahoitusta kansainvälisiltä pääomamarkkinoilta. Yhtiö on tähän mennessä käyttänyt malminetsintään Kuusamossa ja Posiolla noin 20 miljoonaa euroa.
– Tämä on meille tärkeä erävoitto, sillä nyt kaivosyhtiö joutuu selvittämään kaivoshankkeen vaikutukset luontoon uuden kaivoslain mukaisesti ja alusta. Kaivospiiripäätös, josta valitimme, oli myönnetty yli 30 vuotta sitten esiintymän löytäjälle, Outokumpu Oy:lle, kertoo Pro Kuusamo ry:n puheenjohtaja Kari Miettunen.
– Omistamme suurimman osan kulta- ja kobolttimalmia sisältävästä Juomasuon alueesta. Tulemme nyt luvittamaan alueen uudelleen, sanoo Latitude 66 Cobalt Oy:n viestintäpäällikkö Jussi Lähde.
Yhtiö ei hänen mukaan anna periksi, vaan jatkaa kaivoksen suunnittelua.
Yhtiö on alueella pääasiallinen maanomistaja. Lisäksi yhtiöllä on muiden maanomistajien kanssa kirjalliset sopimukset, joiden pohjalta se voi jatkaa malminetsintää ja kaivostoiminnan kehittämistä.
Valtuutetut vastustavat
Käytännössä KHO:n päätös tarkoittaa sitä, että Latitude 66 Cobalt Oy joutuu aloittamaan lupaprosessin lähes alusta, kertoo Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) kaivosryhmän päällikkö Terho Liikamaa Rovaniemeltä.
– Uuden kaivoslain mukaan yhtiön pitää hakea alueelle ensin ympäristölupa ja sen jälkeen saada alueelle Kuusamon kaupungin hyväksymä kaava. Vasta sen jälkeen yhtiö voi hakea alueelle kaivoslupaa, Liikamaa kertoo.
Kaivosasemakaavan saaminen voi olla kiven alla, sillä suurin osa uusista Kuusamon valtuutetuista vastustaa kaivosta Rukan matkailuhaittojen ja matkailuimagon vuoksi. Juomasuo sijaitsee suhteellisen lähellä Rukaa ja Kitkajoen vesistöä.
Vanhan kaivoslain aikana yhtiöt hakivat Liikamaan mukaan heti esiintymälle kaivospiiriä, jolla varmistettiin, että arvometallin löytäjällä säilyy oikeudet esiintymään.
– Vasta kaivostoiminnan alkamisen yhteydessä selvitettiin ympäristökysymykset. Nyt edetään päinvastoin. Mielestäni sekä kaivoslupa että ympäristölupa pitäisi myöntää samassa luvassa, mikä yksinkertaistaisi asioita, Liikamaa sanoo.
Nykyisin esimerkiksi Lapissa sijaitsevan kaivoshankkeen ympäristöluvan valitusosoite on Vaasan hallinto-oikeus, mutta kaivosluvasta pitää valittaa Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen.
Silti valitusta koskevat seikat ovat aika lailla samanlaisia.
Juttua muokattu 17.5. kello 15.00, korjattu Latitude 66 Cobalt Oy:n viestintäpäällikön sitaattia, lisätty tieto, että yhtiö on alueella pääasiallinen maanomistaja ja lisätty myös, että yhtiöllä on muiden maanomistajien kanssa kirjalliset sopimukset
Lue myös: