Yksi iso asia päätöksenteossa on myös ilmastotoimien ja niiden vaikutusten näkyväksi tekeminen, sanoo Anna Sahiluoma. Kuva: Janne Aulavuori

Kun EU-sääntely ja kansallinen lainsäädäntö lisäävät kuntien velvoitteita ilmastotavoitteisiin pyrkimisessä, kaikkien kuntien kannattaisi kiinnostua myös talousjohtamisen ja ilmastotyön kytkemisestä toisiinsa, sanoo Motivan asiantuntija Anna Sahiluoma.

Motivan Resurssiviisaiden kuntien talous- ja ilmastojohtaminen (REETTA) -hankkeessa Ii, Joensuu, Jyväskylä, Kuopio, Lahti, Riihimäki ja Turku etsivät tapoja tehdä ilmastotyöstä osa kunnan normaalia toimintaa sovittamalla yhteen ilmasto- ja talousjohtaminen.

Kun kunnilla ei ole ylimääräistä rahaa, ilmastotyössäkin tulisi osata valita vaikuttavimmat toimet, Anna Sahiluoma sanoo Valiokunta-podcastin toukokuun jaksossa.

Käytännössä ilmastoteema tulisi saada näkyviin talouden vuosisuunnittelussa ja seurannassa.

Mainos-Tulisi saada erotettua eurot ja vaikutukset joita euroilla saadaan. Kun on rajallisesti rahaa, pitäisi pysytä miettimään, mitkä ovat toimet, joita kannattaa edistää.

Yksi haaste on osata hyödyntää laajaa datamassaa, jota kunnissa kerätään.

-Kaikki ei ole uutta tekemistä siellä kunnassa. Se on enemmänkin linkitysten löytämistä.  

Samoin toimintaa tulisi kyetä keventämään. Ilmastotyön verkostoja kunnille on monia erilaisia, jotkut kunnat toimivat useammassa kuin yhdessä niistä.

-Kaikki nämä [verkostot] ovat sellaisia, joihin kerätään tietoa. On erilaisia indikaattoreita ja mittareita. Miten sitä saadaan kevennettyä? Miten voitaisiin olemassaolevia järjestelmiä käyttää paremmin, jotta työ olisi helpompaa? Anna Sahiluoma nostaa työn tavoitteita.

Hallitusohjelmaneuvotteluissa tulisi pitää kiinni aiemmin linjatusta ilmastotavoitteesta eli Suomen hiilineutraalisuudesta vuoteen 2035 mennessä, Anna Sahiluoma sanoo.

-Jos sitä tavoitetta lähdetään siirtämään, sitä ei saavuteta ehkä koskaan. Ja kun meillä on innostuneita kuntia ja aktiivisia yrityksiä, jotka pitävät tavoitetta tärkeänä, toivon että se siellä säilyy.

-Kestävyysteemat tulisi olla myös valtiotasolla tärkeitä. Talous- ja ilmastojohtamisen kytkentä nousee tärkeäksi myös valtiontalouden kannalta.

Valiokunta on kuunneltavissa SoundCloudissa, Spotifyssa, iTunesissa ja Suplassa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*