Valmennustalo Jengan nuoret aikuiset suunnittelivat ja rakensivat yhdessä tilataideteoksen Ihmemaa X -purkutaidenäyttelyyn. Teos nimeltään Pesä käsittelee masennuksen ja ahdistuksen monimuotoisuutta ja selviytymistä.

Purkutaiteen Ihmemaa X -näyttely oli kerännyt jo viikko sitten laskettuna reilut 17 000 vierasta Keravan ydinkeskustaan.

Idea on aiemmilta vuosilta tuttu. Taidenäyttely sijoitetaan purkua odottavaan taloon. Tänä kesänä kyseessä on entinen Anttilan tavaratalo.

Ilmiöstä tuli yllätyshitti korona-aikaan, kun ihmisjoukot paljon Keravaa laajemmalta alueelta jonottivat päästäkseen pian purettavaan kerrostaloon Keravalla.

Purkutaiteen taiteellinen johtaja Jouni Väänänen kertoo Ihmemaa X -näyttelyn etenevän kohti tavoitettaan yleisömäärän suhteen.

– Meillä on ollut päivän aikana jopa yli 900 kävijää. Se on kova luku.

– Tavoitteena on, että syyskauden loppuun mennessä olisi ylitettynä 35 000 käynnin raja.

Väänänen luonnollisesti toivoo mahdollisimman paljon kävijöitä, koska siten taiteilijoille voidaan maksaa parempia palkkioita.

Kuopiossa syntynyt ja Espoossa asuva Topi Ruotsalainen on tehnyt teoksen nimeltä Street Fighter Kerava.

Yhdestoista hetki

Ihmemaa X on Purkutaiteen yhdestoista toteutus. Tällä kertaa teoksia on ollut toteuttamassa 240 taiteilijaa.

Purkutaide on keravalainen kollektiivi, joka keskittyy taide- ja kulttuuritoteutusten tuottamiseen ja vie taiteen purkua odottaviin kiinteistöihin.

Purkutaiteen vuonna 2016 käynnistyneen toiminnan päätavoitteena on havainnollistaa purkua odottavien kiinteistöjen hyödyntämätöntä potentiaalia taidekentän toiminta-alustoina.

Yhtä lailla kunnianhimoisena tavoitteena on saada aikaan kansallisen tason muutos asiaan liittyviin rakenteisiin ja toimintamalleihin.

Lisäksi tarkoituksena on nostaa suuren yleisön tietoisuuteen uusia taiteilijoita ja madaltaa taidenäyttelyissä käymisen kynnystä, Väänänen vahvistaa.

Hyvä taidekaupunki

Keski-Uudellamaalla sijaitseva reilun 38 000 asukkaan kaupunki on ollut erinomainen koti kunnianhimoisille tavoitteille, Väänänen jatkaa.

– Olen asunut Keravalla kohta neljännesvuosisadan ajan. Tämä on pieni kaupunki, jossa ei tapahdu paljon. Kaupungin puolella on oltu yllättävänkin avoimia ideoille, jotka ovat kokeellisia.

Purkutaide on hyvä esimerkki tällaisesta kokeellisesta ideasta, Väänänen arvioi.

Idea, josta on kasvanut ilmiö. Ja erittäin tärkeää on paikallisten tuki ja innostus, Väänänen korostaa.

– Keravalaiset ovat ylpeitä, että pikkukaupungissa on jotain tällaista, isoja ilmiöitä.

Taiteellisen johtajan mukaan Purkutaide ei ole maamme ensimmäinen taidenäyttelyitä urbaaniin hukkatilaan järjestävä kollektiivi.

– Olemme kuitenkin selvästi onnistuneet nostamaan tämän toimintatavan laajempaan tietoisuuteen ja samalla luomaan yhä kiihtyvän trendin. Tämän kesän näyttelymme on oman toimintahistoriamme suurin ja ehdottomasti merkittävin panostuksemme toiminnan nostamiseksi jälleen uudelle tasolle.

– Toivomme sen toimivan katalyyttinä myös muiden luomille omaehtoisille monitaiteellisille näyttelyille. Juuremme ovat katu- ja graffititaiteessa, mutta nykyisellään Purkutaiteen järjestämiin näyttelyihin pyritään saamaan mahdollisimman laaja läpileikkaus myös muualta taiteen valtavirran ulkopuolelta, Väänänen sanoo.

Taidepaja Taiku vastaa Taikametsästä, jonka tekemiseen osallistui 12 Taikun asiakasta. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA:n) rahoittama Taiku-hanke tarjoaa toimintaa ja palveluohjausta sekä keskustelutukea työikäisille Keravan ja lähikuntien asukkaille.

Rikotaan tabuja

Purkutaiteen aiempien näyttelyiden tavoin tasa-arvoisuus on merkittävässä roolissa Ihmemaa X:ssä.

Suomen lisäksi taiteilijoita on Keravalle saapunut esimerkiksi Italiasta ja Saksasta.

Ammattitaiteilijoiden lisäksi teoksia on ollut toteuttamassa muun muassa päihde- ja mielenterveyskuntoutujia.

Mukana tekemässä ovat olleet ilman opiskelu- tai työpaikkaa jääneet 18–29-vuotiaat nuoret, joille valmennustalo Jenga on tarjonnut kuntouttavaa työtoimintaa.

Ihmemaa X:ssä on saanut tilaa Jengan tilataideteos nimeltä Pesä, joka osoittaa, miten jokin voi kahlita ja rajoittaa, mutta antaa myös turvaa ja uuden kasvun mahdollisuuden.

Lisäksi Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen sivuilta löytyvän tiedotteen mukaan nuorten teoksessa korostuu yhteisön merkitys ja yksilöiden rohkeus jakaa omia tarinoitaan ja ajatuksiaan.

Tarkoituksena on ollut myös rikkoa mielenterveyskeskustelun tabuja ja stigmoja, avoimemman ja terveemmän yhteiskunnan puolesta ihan kaikille, tiedotteessa kerrotaan.

Nähdyksi tulemisen puolesta on yhdistänyt voimansa 14 taiteilijaa, jotka ovat Studio Viis -kollektiivin nimissä tehneet Purkutaiteessa nähtävän installaation nimeltään Mystinen avaruus. Kollektiivi toimii Päijät-Hämeen hyvinvointialueen vammaispalveluiden pitkäaikaisen toiminnan alaisuudessa.

Paikka pohtia taidesuhdettaan

Taiteellinen johtaja Väänänen sanoo, että kaikki teokset huomioituna näyttely on herättänyt vaihtelevasti erilaisia tuntemuksia. Valtaosa näyttelyvierailta saadusta palautteesta on ollut positiivista.

– Jonkin verran on tullut myös negatiivista palautetta.

– Tämä on hyvä näyttely pohtia omaa taidesuhdettaan, Väänänen kannustaa.

Ihmemaa X:n kesänäyttelykausi jatkuu 18.8. asti ja on auki tiistaista sunnuntaihin kello 10–17.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*