Itä-Uudenmaan pelastuslaitos vastaa Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen pelastustoimesta. Pelastuslaitoksen päätoimipiste sijaitsee Porvoon vakinaisella pelastusasemalla. Kuva: Ville Miettinen

Hyvinvointialueet järjestävät pelastustoimen palvelut, tiedottaa Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL ry, jonka mukaan uhkana on, että talouden suuri alijäämä ja sopeutustoimet hyvinvointialueilla vaikeuttavat pelastustoiminnan palveluiden ylläpitämistä ja pitkäjänteistä kehittämistä.

SPAL edellyttää, että pelastustoiminnalle varmistetaan riittävät talous- ja henkilöstöresurssit budjettiriihessä.

– Useilla hyvinvointialueilla toimintaa on jo jouduttu sopeuttamaan heikon taloustilanteen pakottamana, vt. järjestön johtaja Pasi Jaakkola sanoo.

– Tämä tarkoittaa viiveitä avun saannissa, mutta myös työturvallisuus- ja työhyvinvointiriskejä kuormittuneelle ja alimitoitetulle pelastushenkilöstölle.

Uudenlainen ympäristö

Koko maan kattava pelastustoiminta tarvitsee riittävästi alan tutkinnon suorittanutta henkilöstöä, tiedotteessa vaaditaan.

– On positiivista, että pelastajien koulutuspaikkoja on pystytty lisäämään lisärahoituksen turvin. Haastavassa taloustilanteessa suuri kysymysmerkki kuitenkin on, pystyvätkö pelastajapulasta kärsivät hyvinvointialueet palkkaamaan valmistuvat pelastajat, Jaakkola toteaa.

Muuttunut turvallisuusympäristö edellyttää riittävää rahoitusta ja pitkäjänteistä päätöksentekoa.

Osana kokonaisturvallisuutta pelastustoiminnassa on varauduttava ennalta poikkeustilanteisiin, kuten turvallisuuskriiseihin, luonnonkatastrofeihin ja suuronnettomuuksiin.

– Vaikka taloustilanne on haastava, pelastustoimi ei ole paikka, jossa voidaan tehdä kompromisseja. Sekunnit ja minuutit ratkaisevat, että apu saapuu perille ajoissa, Jaakkola painottaa.

Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL ehdottaa, että pelastustoimen tehtävien järjestämisvastuun sijoittumista on selvitettävä.

Pelastustoimen ohjausvastuu on pelastustehtävien osalta sisäministeriöllä ja hyvinvointialueiden ohjausvastuu on sosiaali- ja terveysministeriöllä.

Kahden ministeriön ohjauksen selkiyttäminen edellyttäisi kattavaa selvitystä tehokkaasta ja selkeästä järjestämistavasta, SPAL arvioi tiedotteessaan.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*