Kemiin on suunniteltu jopa satojen miljoonien eurojen investointeja. Kuva: Kemin kaupunki

Kuka haluaa muuttaa tai investoida kaupunkiin, josta ei ehdi ajoissa hoitoon esimerkiksi onnettomuuden sattuessa?

– Kuolleisuus tulee väistämättä lisääntymään. Koko Meri-Lappi siirtyy kuoleman kentälle, Kemin kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen sanoo.

Hallituksen linjauksen mukaan Länsi-Pohjasta joudutaan siirtämään vaativia leikkauksia tarvitsevia ihmisiä tuhatmäärin vuosittain Rovaniemelle.

Myös hoitoalan ammattilaiset ovat tuoneet esiin, että tietyissä kriittisissä tilanteissa – vaikkapa suuronnettomuuksissa – hoitoon pääsy pitkittyy liikaa Meri-Lapissa.

– Siten menehtyneiden määrä tulee kasvamaan, kaupunginjohtaja jatkaa.

Hallituksen laskelmissa julkista taloutta vahvistetaan vähentämällä hyvinvointialueiden tehtäviä ja velvoitteita. Mutta mitkä ovat alueelliset talousvaikutukset hallituksen säästäessä kansalaisten terveyspalveluista?

Tällaisia selvityksiä ei ole tehty, huomauttaa kaupunginjohtaja.

– Kemistä kaikkoaa paljon vetovoimaa, kun sote-palvelut heikkenevät.

– Säästetään toisaalta muutama miljoona, mikä itse asiassa lisääkin kuluja, ja sen lisäksi aiheutetaan useamman miljoonan aluetaloudelliset vaikutukset. Yhtälö onkin rajusti miinuksella. Tämäkö on kestävää kansantaloutta?

Ruotsalainen kertoo yritysten haluavan investoida kasvavissa määrin Meri-Lappiin ja Pohjois-Suomeen. Tämä positiivinen kehitys on koetuksella hallituksen jatkaessa kasvun edellytysten heikentämistä, hän näkee.

Lääketieteellisesti hämärää

Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps.) kertoi hallituksen uusista linjauksista tiedotustilaisuudessa perjantaina.

Synnytyksiä ei järjestetä Länsi-Pohjan keskussairaalassa Kemissä.

Mutta moni asia on edelleen epäselvänä.

Uusien suunnitelmien mukaan Kemissä voitaisiin järjestää rajattua erikoissairaanhoidon päivystystä.

Se ei ole yhtä laajaa kuin nykyinen päivystys.

Mitä siis onkaan rajattu erikoissairaanhoidon päivystys?

Rajattu erikoissairaanhoidon päivystys on lainsäädännössä aivan uusi termi.

Esimerkiksi Lapin Kansan haastattelussa hyvinvointialueen terveysjohtaja Miia Palo sanoi, että tiedotustilaisuus antoi enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

– Tässä jäi vielä hyvin paljon asioita epäselväksi, eikä uusien käsitteiden sisältö ole vielä täysin selvillä. Lääketieteellisesti tämä vaikuttaa aika epäloogiselta kokonaisuudelta.

Lisäksi Palo toivoi Lapin Kansan uutisen mukaan, että tulevaisuuteen kohdistuva epävarmuus ei vaikeuttaisi kohtuuttomasti henkilöstön rekrytointia Länsi-Pohjaan.

Lapsien määrää laskiessa

Kemin kaupunginjohtaja Ruotsalainen sanoo suoraan, että osaavan työvoiman saaminen vaikeutuu myös monella muulla alalla, kun sote-palvelut heikkenevät.

– Jos halutaan huippuosaajia esimerkiksi teollisuuden puolelle, niin olisi tärkeää, että perheistä molemmille vanhemmille olisi töitä. Harvemmin yksi aikuinen elättää työllään koko perheen.

Jotain hyvääkin riihessä

Hyvääkin kerrottavaa on syksyn budjettiriihestä Kemin kannalta.

– Kemin näkökulmasta positiivista oli verotuen edistäminen puhtaan siirtymän hankkeille, Matti Ruotsalainen sanoo.

Kevään kehysriihessä linjattu verotuen valmistelu teollisten investointien vauhdittamiseksi jatkuu. Tavoitteena on saada verohyvitys voimaan jo ensi vuoden alussa.

Verohyvityksen soveltamisalasta on tarkoitus tehdä mahdollisimman laaja.

Tuen tavoitteena on lisätä sähköä hyödyntäviä ja suuria teollisia investointeja. Samalla tuetaan siis puhtaan siirtymän teollisuuden rakentumista Suomeen.

Kannatettavat toimet eivät riitä, jos kokonaisuus on pakkasen puolella, Ruotsalainen huomauttaa.

Täysin puskista tullut ja ikävä yllätys syksyn budjettiriihessä oli esimerkiksi se, että kotitalousvähennys on pienemässä huomattavasti ensi vuonna, myöntää kaupunginjohtaja.

Näin käy, jos eduskunta hyväksyy hallituksen budjettiesityksen kotitalousvähennyksen osalta sellaisenaan.

Tämä on todennäköistä, sillä hallituspuolueilla on eduskuntaenemmistö.

Pudotuksesta tulee erityisen iso kotitalous-, hoito- ja hoivatyössä, josta vähennys on ollut selvästi suurempi kuin remonttityöstä.

– Kotitalousvähennyksen raju vähentäminen näkyy tällä alueella. Sitä on laajalti käytetty. Kotitalousvähennysten mahdollistama palveluhankinta on auttanut ikäihmisiä olemaan kotona pitempään, mikä on ollut poissa sitten terveydenhuoltoon kohdistuvasta paineesta.

Matti Ruotsalainen yllättyi kotitalousvähennyksen rajusta heikentämisestä.

– En tällaista tulokulmaa osannut odottaa. Olisin voinut odottaa, että kotitalousvähennyksen tasoa olisi nostettu. Nyt lisätään painetta terveydenhuoltoon ja lisätään entisestään hoitojonoja, mikä vain heikentää terveydenhuollon toimintaedellytyksiä.

Alueella vielä kirittävää

Hallitus perääntyi siis perjantaina joiltakin osin sairaalaverkon keskittämissuunnitelmista. Euromääräisesti säästötavoitteista ei ole tingitty.

Uudet linjaukset koskevat Länsi-Pohjan keskussairaalan lisäksi Savonlinnan sairaalaa. Pieniä muutoksia tuli lisäksi ainakin Kouvolan, Oulaisten, Salon ja Valkeakosken sairaaloille suunniteltuun tulevaisuuteen.

Silti, kuten jutussa on aiemmin jo moneen kertaan mainittu, moni asia on vielä auki.

Ministeri Juuso sanoi tiedotustilaisuudessa, että Lapin hyvinvointialueen on tarkennettava vielä suunnitelmiaan, jotka eivät vastaa hallituksen tuoreimpiakaan linjauksia.

Lapin hyvinvointialueeseen kuuluu 17 kuntaa ja neljä kaupunkia, joissa asuu reilut 176 000 ihmistä.

Lisäksi alueen on huomioitava kotimaisten ja ulkomaisten matkailijoiden tarpeita.

Kemijoen suistossa sijaitsevassa Kemin kaupungissa on noin 19 400 asukasta.

Meri-Lappi sijaitsee Lapin lounaisosassa Perämeren rannikolla.

Meri-Lapin seutukuntaan kuuluvat Kemin ja Tornion kaupunkien lisäksi myös Keminmaan, Tervolan ja Simon kunnat. Meri-Lapissa on asukkaita noin 55 000.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Montako Sairaalaa Helsingissä lopetetaan, kyllähän sieltä tunnin junalla Turkuun ehtii ihan hyvin.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*