Kuva: Ville Miettinen
Nuoret vaativat päättäjiä ryhtymään toimeen ilmaston puolesta maaliskuussa Ilmastolakko-mielenilmauksessa Helsingissä.

Ilmastoahdistus on yhä tavallisempaa todellisuutta myös koululaisten keskuudessa ja näkyy koulukuraattorin juttusille hakeutumisessa, sanoo Hämeenkyrön kunnanjohtaja Antero Alenius.

Alenius sanoo kuulleensa omassa kunnassaan ilmastoahdistuksen olevan merkittävimpiä syitä tulla keskustelemaan koulukuraattorin kanssa, ja samanlaista viestiä hän on kuullut muista kunnista.

Alenius arvelee, että tiedotusvälineillä on osansa. Ilmastonmuutoksen luomista haasteista uutisoidaan näyttävästi, mutta nuorten tulisi saada mediasta tietoa myös haasteiden ratkaisumahdollisuuksista.

Tässä astuu esiin kunta, joka voi ottaa roolia, Alenius sanoo.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Hämeenkyrö on liittynyt Hinku-foorumiin ja asettanut omat ilmastotavoitteensa ja pyrkii päästöjen vähentämiseen ja energian säästämiseen.

– Niistä kertominen kouluissa on todella tärkeätä, että nuoret näkisivät, että jotain myös tehdään, Alenius viittaa toimenpiteisiin.

– Keinojen kuuleminen olisi todella tärkeä saada välitettyä kouluihin.

Tästä Alenius on myös keskustellut kunnan nuorten kanssa.  Keväällä palaverissa nuorisovaltuuston kanssa hän kysyi nuorilta, kiinnostaisiko näitä keskustella, mitä ilmastotoimet kunnassa voisivat olla ja olisiko ideoita.

– Nuorisovaltuustosta sanottiin, että totta kai kiinnostaa, he haluavat osallistua ja vaikuttaa.

– Tarkoitus on lisätä yhteistyötä nuorisovaltuuston kanssa siitä, mitä paikallisesti tehdään.

Ii valitsi ratkaisukeskeisen tulokulman

Iin kunnan opetusjohtaja Tuomo Lukkari on samaa mieltä positiivisen, ratkaisukeskeisen tulokulman tärkeydestä. Sellainen on valittu myös Iissä, joka on viime vuosina niittänyt niin kansallista kuin kansainvälistä mainetta ilmastotyöllään.

– Ei mennä globaalien ongelmien kautta, vaan sen kautta, mitä voidaan tehdä yksittäisinä kuntalaisina ja kuntana, Lukkari tiivistää.

Sinänsä on hyvä, että ongelmia tuodaan esiin, Lukkari sanoo.

– Mutta ehkä nyt olemme siirtyneet vaiheeseen, että pitää lähteä etsimään myös ratkaisuja.

Ii järjestää tänään ja huomenna Ilmastoareena-tapahtuman, jossa aihetta käsitellään laajasta kulmasta. Lukkari oli paikalla kaikkien Iin perusopetuksen ja lukion oppilaiden ja henkilöstön kanssa

– Lapsia ja nuoria oli yhtä aikaa avajaisissa paikalla yhteensä noin 1700.

Vaikka Suomi on pieni tekijä päästöjen ja energiatalouden globaalisssa mittakaavassa, myös Iissä ajatellaan, että kunnan ratkaisuilla ja yhteisöllisillä ratkaisuilla on merkitystä, Lukkari sanoo.

– Mitä isompi yhteisö, sitä isompi merkitys.

– Olemme reagoineet niin, että säilyisi hyvä tekemisen meininki eikä mentäisi ongelmavyyhdin alle.

Iissä Resurssiviisas Ii -ohjelma on osa kuntastrategiaa ja leikkaa halki kaiken kunnan toiminnan, myös varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja lukion.

Koulujen työsuunnitelmaan merkitään, miten lukuvuonna pyritään toteuttamaan. Koulujen energiatehokkuutta mitataan omassa hankkeessa, jossa henkilöstön ja oppilaiden vähäisestä energiankulutuksesta palkitaan.

– Koko ilmastoareenaviikon ilmasto on näkynyt vahvasti koulujen työssä. Eilen pieni Alarannan koulu istutti tuhat puuta. Oppilaiden kanssa on lähdetty tekemään ilmastotekoja. Merkitystä on myös kasvatuksellisella puolella. Oppilaat kasvavat toimintaan kiinni, Tuomo Lukkari sanoo.

Hämeenkyrö nimettiin Iin kummikunnaksi ilmastotyön sparrauksessa. Ii puolestaan sai kuukauden Hinku-palkinnon tunnustuksena Ilmastoareenan järjestämisestä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*