Työllisyyden kuntakokeiluihin suunnitteilla täydentävä haku – kuntien toivomia työnantajapalveluja mukaan lakiesitykseen
Työ- ja elinkeinoministeriössä hiotaan kokeilulakiesitystä, joka mahdollistaisi uudet työllisyyden kuntakokeilut. Lakiesitys on tarkoitus antaa eduskunnalle maaliskuussa. (Kuva: Ville Mietinen)
Työllisyyden kuntakokeiluihin saattaa vielä aueta portti niillekin kunnille, jotka eivät päässeet mukaan syksyn haussa.
Kokeilujen valmistelua johtava teollisuusneuvos Jarkko Tonttila työ- ja elinkeinoministeriöstä (TEM) kertoo Kuntalehdelle, että kokeiluihin suunnitellaan täydentävää hakua keväälle.
Lausuntoaika kokeilulakiluonnoksesta päättyi tammikuussa. Lausunnoissa kritisoitiin syksyn hakukierroksen lyhyttä kestoa, mikä saattoi vaikuttaa mm hakeneiden kuntien esittämiin toimintasuunnitelmiin.
– Uusi haku toteutettaisiin lähtökohtaisesti samantyyppisillä reunaehdoilla ja kriteereillä kuin syksyn haku, Tonttila kertoo.
Syksyllä hakemuksia tuli kunnilta ja kuntaryhmiltä 30, niistä 20 pääsi mukaan ja 10 jäi ulkopuolelle.
– Varmaan siitä joukosta voi löytyä kuntia tai kuntaryppäitä, jotka ovat kiinnostuneita päivittämään hakemustaan, Tonttila viittaa syksyn haussa kokeilujen ulkopuolelle jääneisiin.
TEMissä valmistellaan paraikaa lakiesitystä tammikuussa päättyneen lausuntokierroksen pohjalta. Lakiesitys oli tarkoitus antaa eduskunnalle helmikuun aikana, mutta se siirtyy maaliskuussa annettavaksi.
Myös kokeilujen alkaminen käytännössä siirtyy keväästä syksyyn. Kokeilulaki on tavoitteena saada läpi keväällä, mutta asiakasohjaus käynnistyisi syksyllä. Kokeilussa siirtyy TE-toimistoilta kuntien vastuulle 189 000 työnhakijaa.
Jarkko Tonttilan mukaan lakiesitykseen on tulossa toinenkin merkittävä sisällöllinen muutos lausuntokierroksella olleeseen luonnokseen verrattuna.
Kunnat ihmettelivät, miksi luonnoksessa työnantajayrityspalvelut oli rajattu kokeilujen ulkopuolelle. Tähän on tulossa muutos.
-Työnjakoa TE-toimistojen ja kokeilukuntien välillä on täsmennetty siihen suuntaan, että kokeilukunnilla on mahdollisuus työnantaja- ja yrityspalveluissa ottaa isompaa roolia, Jarkko Tonttila kertoo.
Kauhajoki haluaa yhä mukaan
Työllisyyskokeiluihin hakeneiden kuntien määrä yllätti TEMin syksyllä. Hakemuksissa oli mukana yhteensä 120 kuntaa.
Mukaan otettavien valinta herätti harmia niissä kunnissa, jotka eivät päässet mukaan. Pohjois-Karjalasta haki mukaan kaksi kuntaryhmää, joista toinen ei päässyt mukaan. Tohmajärven kunnanjohtaja Olli Riikonen kuvaili päätöstä tyrmistyttäväksi ja Juuan kunnanjohtaja Markus Hirvonen arvioi päätöksen jakavan kunnat kahteen kerrokseen.
Myös Kauhajoki, joka haki mukaan yhdessä Alavuden, Kurikan, Kauhavan ja Teuvan kanssa, jäi kokeilujen ulkopuolelle syksyllä.
Tieto mahdollisesta täydentävästä hausta otetaankin ilolla vastaan Kauhajoella, sanoo kaupunginjohtaja Linda Leinonen
-Kuulostaa tosi hyvältä, ja varmasti ollaan hakemassa, Leinonen viittaa suunniteltuuntäydentävään hakuun.
– Näemme, että meillä tehdään jo tosi paljon työllisyyden eteen, ja se olisi viimeinen silaus, jos meillä olisi kaikki instrumentit omissa käsissä. Pystyisimme palvelemaan sekä työttömiä kuntalaisia että myös yrityselämäämme paremmin.
Leinosen mukaan resurssit ovat tällä hetkellä hajallaan, ja maakuntien reuna-alueiden kunnissa TE-toimisto ei välttämättä näy yhtä vahvasti kuin kaupungeissa ja maakuntakeskuksissa.
Kokeilu toisi ”pelivälineitä”, kuten tiedon liikkumista ja keinoja työllisyyden edistämiseen.
– Nyt olemme rahoittamassa työttömyydestä aiheutuvia kuluja, mutta meillä ei ole pelivälineitä, joilla voitaisiin siihen tosiasiallisesti vaikuttaa.
Syksyllä työllisyyden kuntakokeiluihin hakeneet kunnat ja kuntaryhmät, joita ei valittu mukaan:
Alavus, Kauhajoki, Kurikka, Kauhava, Teuva, Isojoki, Karijoki
Heinola
Keuruu, Jämsä ja Saarijärvi
Lieksa, Kitee, Ilomantsi, Juuka, Tohmajärvi, Heinävesi ja Rääkkylä
Kuusamo, Pudasjärvi, Puolanka
Hyvinkää, Järvenpää, Nurmijärvi, Tuusula, Mäntsälä, Pornainen
Porvoo
Raasepori, Hanko
Karkkila, Vihti
Kirkkonummi