Lastensuojelua täsmennetään, vaativa sijaishuolto määritellään ensimmäistä kertaa
Kuva: Sonja Eloranta
Työryhmän ehdotus pyrkii turvaamaan tukea tarvitsevien lasten moniammatilliset palvelut.
Lastensuojelua ollaan parantamassa. STM:n työryhmän ehdotuksessa kiinnitetään erityistä huomiota lastensuojelun sijaishuoltoon, johon esitetään konkreettisia muutoksia.
– Nyt ensimmäistä kertaa lastensuojelun historiassa määritellään, mitä vaativa sijaishuolto tarkoittaa, kertoo erityisasiantuntija Aila Puustinen-Korhonen Kuntaliitosta.
Esityksen tavoitteena on, että lastensuojelun sijaishuollon sisältö ja rakenteet vastaisivat paremmin vaativan erityisen tuen tarpeita.
Puustinen-Korhonen on ollut mukana lakiesitystä valmistelevassa työryhmässä, joka ehdottaa muun muassa, että lastensuojelun sijaishuollossa sosiaalityöntekijällä voisi olla enintään 35 lasta asiakkaana.
Ehdotus lähtee lausuntokierrokselle, ja tarkoitus on saada laki voimaan 2022.
– Sijaishuollon puutteet ovat olleet kentällä tiedossa pitkään, Puustinen-Korhonen kertoo.
Työryhmä on pyrkinyt selvittämään, kuinka sijaishuoltoa voitaisiin kehittää kokonaisuutena.
Hän teki tiivistä yhteistyötä ehdotusta varten Kuopion, Helsingin, Espoon ja Vantaan kanssa. Esimerkiksi Kuopion kanssa etsittiin keinoja rakentaa lainsäädännöllinen pohja lasten ja nuorten psykiatrisen ja sijaishuollon yhteisiä toimintayksikköjä varten.
– Lastensuojelun keinot tulisi saada ulotettua kaikkein haavoittuvimpaan ja vaativimpaan ryhmään, lapsiin, joilla on päihde- ja rikostaustaa.
Palvelut ilman viivytyksiä
Työryhmällä oli useita ehdotuksia lastensuojelun vaativan sijaishuollon uudistamiseksi. Esimerkiksi viivytyksettä olisi hoidettava asiakkaana olevan lapsen oppimisvaikeuksien tai vammaisuuden selvittämiseen liittyvä tutkimus ja palvelut sekä mielenterveys- ja päihdepalvelut.
Myös erityisen huolenpidon jakson hoidollista ja kuntouttavaa sisältöä esitetään selkeytettäväksi. Jaksoa voitaisiin jatkossa jatkaa 90 vuorokaudella, jos se on välttämätöntä lapsen hengen ja terveyden suojelemiseksi.
Lisäksi työryhmä ehdottaa uutta tehostettua avohuollon tukitointa, jolla voitaisiin vähentää lasten sijoituksia.
Esityksen tavoitteena on parantaa vaativaa tukea tarvitsevien lasten huolenpitoa ja kuntoutusta ja siten vähentää lasten sijaishuoltopaikkojen siirtoja, pienentää palvelujen saatavuuden alueellisia eroja, lyhentää pitkäaikaisten sijoitusten kestoa ja edistää perheen jälleen yhdistämisen mahdollisuuksia.