Lahti hautaa pormestarisuunnitelmat – pohja yhteisymmärrykseltä mureni loppusuoralla
Kuva: Pixabay
Lahti suunnitteli pormestarimallia pitkään, mutta enää mallin tukena ei ole riittävää poliittista yhteisymmärrystä.
Lahti ei siirry pormestarimalliin kevään 2021 kuntavaalien jälkeen, vaikka kaupunki oli suunnitellut pormestarimallia pitkään.
– Kyllä se on nyt haudattu, sanoo pormestarimallin tilanteesta Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hilden, sd.
– Virallista päätöstä ei ole vielä tehty, mutta sitä valmistellaan.
Hildénin mukaan asian ratkaisi käytännössä kokoomuksen vetäytyminen mallin puoltamisesta. Kokoomus ilmoitti asiasta lokakuun alussa valtuuston kokouksessa, ja ilmoitus tuli Hildénin mukaan muille täytenä yllätyksenä.
Samassa kokouksessa päätettiin jätetyn valtuustoaloitteen ehdotuksen mukaisesti perustaa tilapäinen valiokunta selvittämään, nauttivatko kokoomuslaiset valtuutettu Francis McCarron ja varavaltuutettu Terttu Pohjolainen enää poliittista luottamusta.
McCarron ja Pohjolainen olivat elokuussa äänestäneet Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän ja yksityisen toimijan muodostaman sote-yhteisyrityksen perustamisen puolesta, vaikka Lahden kaupunginhallitus oli ohjeistanut vastustamaan yrityksen perustamista.
– Samassa kokouksessa, jossa tilapäisestä valiokunnasta äänestettiin, yhtäkkiä kokoomukselle tuli mieleen, että pormestarimalli onkin huono, Hildén sanoo.
Hän myöntää, että kaikista ryhmistä on löytynyt kriittisyyttä pormestatarimallia kohtaan ja myös kokoomuksesta aiemmin valmistelun aikana.
– Mutta ei se ole missään vaiheessa tullut niin voimakkaasti esille, kun nyt tuli näitten eri kuvioiden jälkeen.
Kun päätös sote-yhteisyrityksestä tehtiin elokuussa, Lahden kaupunginhallituksen demarijäsen Pekka Komu ennusti Kuntalehdelle, että edessä on poliittinen kriisi.
– Joudumme käymään vakavan keskustelun, voidaanko poliittinen luottamus saada aikaan, yhteistyötä jatkaa ja millä tavoin, Komu sanoi elokuussa.
Vaalien läheisyys
Myös Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Hannu Rahkonen, kok., toteaa pormestarimallin olevan tältä erää käsitelty. Hän kuitenkin kiistää, että kyse olisi yhteisyrityksestä käytyyn äänestykseen liittyvistä asioista.
Rahkosen mukaan kokoomus on ollut mallia kohtaan kriittinen jo ihan alkuvaiheessa.
– Nyt näytti, että organisaatioon liittyvät asiat eivät olleet valmiita, eikä ole saatu riittävästi tuotua esiin niitä etuja, joita sillä tavoiteltiin, Rahkonen sanoo pormestarimallista.
– Vaalit tulee niin lähelle ja kipukynnys kasvaa.
Vaalien läheisyys ja kaupungin voimasuhteiden muuttuminen vaikuttavat suunnanmuutoksen taustalla myös Sirkku Hildénin mielestä.
Hildénin mukaan kokoomus on kolme ja puoli vuotta ollut hyvässä yhteistyössä valmistelemassa pormestarimallia.
Tämän valtuustokauden aikana Lahden kokoomuksen valtuustoryhmästä kaksi jäsentä on siirtynyt perussuomalaisiin. Kokoomuksen valtuutettuja on nyt 12, kun on vielä edellisellä valtuustokaudella kokoomuksella oli 18 jäsentä Lahden valtuustossa.
– Perussuomalaiset nousi eduskuntavaaleissa Lahdessa toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Se on heille [kokoomukselle] todella suuri uhka, Hildén arvioi.
Hän arvioi tämän ”vaalipaniikin” heijastuneen pormestarimallin kohtaloon.
”Asiakysymys”
Valtuuston puheenjohtaja Rahkonen kiistää tämänkin.
– Tämä on asiakysymys, hän sanoo ja lisää, että pormestarimallilla ei olisi päästy tavoiteltuun poliittiseen johtajuuteen ja vaikutusmahdollisuuksiin asioiden valmisteluvaiheessa.
– Käytännössä surullisinta kunnallisessa päätöksenteossa on, että virkavalmistelusta tulee valmistelua joka ei johda mihinkään päätöksentekovaiheessa. Ja tästä pitäisi päästä eroon. Poliittisella johtajuudella tulisi voida vaikuttaa siihen, että poliittiseen valmisteluun tulee asioita, jotka etenisivät myös päätöksentekoon.
Sirkku Hildénin mukaan valtuuston vallan vahvistaminen ollut lähtökohta johtamisjärjestelmän muutoksessa.
– Pormestariohjelmalla, joka on valtuuston hyväksymä, on nähty että sillä lisätään valtuuston valtaa.
Nyt Lahti mennee eteenpäin nykyisellä kaupunginjohtajamallilla.
– Tästä tullaan tekemään päätös linjauspäätös 9.11. tai joulukuun valtuuston kokouksessa, Sirkku Hildén sanoo.
Aiheesta aiemmin:
Lahti palautti pormestarimallin valmisteluun – ”Korona päällä ja vaalit lähestymässä”