Ilon lähteet pulpahtivat pintaan, kun niitä etsittiin Espoon porinaporukkaan – Toinen palkittu esimerkki hälvensi ikäihmisiin liittyvää tabua Oulussa
Espoon Olarissa kokoontuneessa porinaporukkaryhmässä nautittiin totuttuun tapaan mielenkiintoisista puheenaiheista. Kuva: Sakari Röyskö
Ikäihmisten hyvinvointia Oulussa ja Espoossa edistävät hankkeet saivat Vahva ote elämästä -tunnustukset työstään, Ikäinstituutti tiedottaa.
Yksi palkinnon saaneista oli Oulun Seudun Mäntykoti, joka on hoiva- ja lyhytaikaishoitoa tarjoava yleishyödyllinen yhdistys. Tunnustuksen yhdistys sai Kotiväki-hankkeestaan, joka järjestää kaltoinkohtelun ja lähisuhdeväkivallan uhan alla eläville ikäihmisille yksilö- ja ryhmätoimintaa.
– Mielestämme olemme onnistuneet nostamaan esille vaiettua aihetta, ikääntyneisiin kohdistuvaa kaltoinkohtelua ja lähisuhdeväkivaltaa. Aihe on nyt vähemmän tabu kuin kolme vuotta sitten, ainakin täällä Oulun seudulla, hankevastaavana toimiva Riitta Vesala sanoo Ikäinstituutin tiedotteessa.
Etsivän työtä
Toinen 500 euron arvoisen tunnustuksen saaneista oli aktiivisten espoolaisten senioreiden aloitteesta toimintansa aloittanut Suomen asumisen apu -yhdistys ja sen Parempaa elämää lähitoiminnalla -hanke.
Yhdessä tekemistä ja seuraa ikäihmisille mahdollistaneessa hankkeessa on tehty iso työ, jotta tieto Porinaporukaksi nimetystä toiminnasta on levinnyt Espoossa, tiedotteessa sanotaan.
– Ihmisiä ei löydä istumalla työpöydän takana, vaan menemällä sinne, missä he liikkuvat. Kun pääsee juttusille ihmisten kanssa, heidät voi henkilökohtaisesti kutsua mukaan toimintaan, yhdistyksen Porinaporukka-toiminnan projektipäällikkö Milla Koski kertoo.
– Olemme onnistuneet tavoittamaan haasteellisissa tilanteissa olevia iäkkäitä yhdessä kaupungin, seurakuntien ja muiden järjestöjen kanssa tehdyn etsivän työn avulla.
Palkitut hankkeet kuuluvat Ikäinstituutin ja Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton yhdessä koordinoimaan Elämänote-ohjelmaan, jonka kautta tunnustukset myönnettiin.
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen rahoittama Elämänote-ohjelma alkoi vuonna 2018 ja jatkuu vuoden loppuun asti.
Hankkeissa on käytetty luovuutta
Ohjelman koordinaattori Lea Stenberg kehuu palkinnon saaneiden hankkeiden olevan monin tavoin esimerkillisiä.
– Haasteellisessa tilanteessa olevien ikääntyneiden tavoittaminen ja osallisuuden lisääminen ei ole itsestään selvää. Molemmat tunnustuksen saajat ovat innovatiivisella otteella ja suunnitelmallisella työllä vaikuttaneet myönteisesti ikäihmisten elämään omilla alueillaan