Kuntien kokemuksessa siitä, että valtio ei luota niihin, on kyse resurssien ja tehtävien kimurantista yhtälöstä, arvioi Jani Pitkäniemi. - Tämä on aihe josta ei ole keskusteltu riittävän avoimesti. (Kuva: Janne Aulavuori)

Kunnilla on edessään uudistuminen, kun sote lähti pois tehtävälistalta, mutta sana kuntauudistus ei ehkä ole optimaalisin kuvaamaan edessä olevaa savottaa, sanoo ylijohtaja Jani Pitkäniemi valtiovarainministeiröstä.

– Kuntauudistus kymmenisen vuotta sitten jätti isoja arpia kunta-valtiosuhteeseen.

Jotain on kuitenkin tehtävä, jotta kunnat säilyvät riittävän terveinä ja toimintakykyisinä.

– Kun mennään vaikkapa eduskunnan valiokuntaan kertomaan, että pysytyvätkö kaikki kunnat selviämään laajenevista velvoitteista kunnialla, niin kyllä siinä virkamies miettii tosi tarkkaan, mitä sanoo. Että jos joskus ennen se oli läpihuutojuttu, niin nyt henkilöstön saatavuus on niin iso blokki, että mielestäni asetelma on muuttunut.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



-Tämä on väestön ikäääntymisen elämistä todeksi ankeimmillaan, ministeriössä kunta- ja aluehallinto-osastoa johtava Pitkäniemi sanoo Valiokunta-podcastin uudessa jaksossa.

Kuntien eriytysmikehitys on ollut odotettua nopeampaa ja se vaikeuttaa myös vaadittavan asemoinnin tekemistä.

-Voidaanko me turvata kaikkein ahtaimmilla olevien kuntien asukkaiden palvelut ja vaikkapa kasvavien kaupunkien investointipotentiaalia saman järjestelmän samoilla kriteereillä, niin että se yhtälö menisi umpeen? Pitkäniemi pohtii, ja arvioi, että ns. yhden hatun politiikka kovin erilaiseen kuntakenttään on aika lähellä tiensä päätä.

-Koska se sanotaan ääneen, on varmaan se seuraava kysymys.

Kuntakentällä on toivottu pitkäjänteisempää ja kuntien realiteetit paremmin huomioivaa kuntapolitiikkaa. Samaa toivottiin myös VM:n julkaisemassa kuntapolitiikan tulevaisuutta kartoittaneessa raportissa noin vuosi sitten.

Kuntapolitiikassa olisi myös voimakkaammin huomioitava pitkän aikavälin vaikutukset ja ylisukupolvisuusnäkökulmat, raportissa todettiin.

Samaa toivoo Pitkäniemi. Hän myöntää, että toisinaan valtionhallinnossa ehkä jää huomioimatta, että samalla kun uudistetaan palveluja, uudistetaan myös kunnallista itsehallintoa tavalla joka ei aina synny kokonaisvaltaisesta näkökohdasta.

-Se voisi ehkä omasta näkökulmasta olla eri tavalla jatkossa.

-Olisi hyvä, jos olisi laajempaa pohdintaa, miten kunnallisten palvelujen järjestämisvastuuta tulisi jatkossa kehittää. Ja sen kylkiäisenä kulkee aina se, miten rahoitus järjestään. Näitä asioita ei pidä lähteä irrallisina toisistaan tekemään.

Tämä tulisi muistaa myös, kun keväällä uusi hallitus linjaa kuntapolitiikastaan. Kokonaiskuva realiteeteista pitäisi olla mukana.

-Jos on vähän sellainen jokaiselle jotain, mutta jonka toteuttaminen on tosiasiassa mahdotonta, se on ehkä kaikista onnettomin lopputulos.

Valiokunta on kuunneltavissa Spotifyssa, SoundCloudissa, iTuneissa ja Suplassa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*