Valiokunta-podcast: Minna Karhunen ja Sami Borg käyvät läpi eduskuntavaalien asetelmia ja mahdollisia vaikutuksia – ”Kunnallista itsehallintoa on lähdetty kyseenalaistamaan”
Valiokunta-podcastissa eduskuntavaaleja käyvät läpi Minna Karhunen ja Sami Borg. (Kuva: Tommy Pohjola)
Valiokunta-podcastin maaliskuun jakson aiheena on eduskuntavaalit, ja teemaa purkavat Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen ja Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuspäällikkö Sami Borg.
Julkisen talouden sopeutus on yksi vaalikeskustelujen kuumista aiheista, ja se koskettaa myös kuntia.
-Ei pelkästään se, paljonko leikataan, vaan se, mistä leikataan. Siitä puolueet ovat todella eri mieltä, Sami Borg muistuttaa.
Minna Karhunen toivoo, että kuntakenttä heräisi pitämään puoliaan, jotta kunnallinen paikallisista asukkaista lähtevä itsehallinto ei murentuisi valtionhallinnon ohjauksessa.
-On otettu aika merkittävä askel siihen, että kunnallista itsehallintoa on taas lähdetty kyseenalaistamaan, Karhunen viittaa mm. TE25-työllisyysuudistukseen.
Karhunen on huolestunut siitä, että suurissakaan puolueissa ei meinaa löytyä paikallishallinnon paikallishallinnon subsidiariteetin puolestapuhujia.
-On hämmästyttävää, että noin 180 kansanedustajaa istuu myös kunnanvaltuusoissa ja iso osa myös hyvinvointialueen valtuustoissa, mutta kun ollaan eduskunnassa ei nähdä, että sektoriohjaus tosiasiassa kaventaa kunnan päätösvaltaa.
Sami Borgin mielestä kunnilla on edelleen tilaa kehittyä.
-Kunnat voivat tehdä paljon yhteistyötä, ne voivat olla aloitteellisia hyvinvointialueen suuntaan. Kunnat voivat itsekin määrittää, miten asioita tehdään, Borg toppuuttelee huolta.
Keskustelussa pohditaan myös muun muassa, miksi vaalipuheissa väistetään todella kipeitä aiheita, käsitellään kysymystä äänioikeusikärajan alentamisesta, jotta Nuorisovaltuustojen liitto Nuva ry on vaatinut sekä pohditaan, onko kuntien mahdollista saada ”työrauha” tulevalla hallituskaudella.
Kuuntale Valiokunta Spotifyssa, SoundCloudissa, iTunesissa ja Suplassa.