Oulu Pride -tapahtumalla on kaupungin tuki – ”Voi olla jotain sellaista, mitä muissakin kunnissa kannattaa harkita”
Vuorovaikutussuunnittelija Merja Niemelä (oik.) ja varhaiskasvatuksen erityisasiantuntija Sari Nyberg puhuivat tasa-arvon edistämisestä luennolla, joka veti hyvin yleisöä puoleensa. (Kuva: Jouni Lampinen)
Oulun kaupungin vuorovaikutussuunnittelija Merja Niemelä ja varhaiskasvatuksen erityisasiantuntija Sari Nyberg puhuivat tasa-arvon puolesta Kuntamarkkinoilla. He olivat mukana esiintymässä luennolla, jonka nimi oli Ajankohtaista tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta. Luento keräsi noin 40 hengen yleisön keskiviikkoaamuna Helsingissä.
Niemelä kertoi Oulun kaupungin toiminnallisen tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden suunnitelmasta (2022-2026).
– Suunnitelma toimii työkaluna ja ohjeistavana asiakirjana.
Niemelä huomautti jo lain velvoittavan viranomaista edistämään kaikessa toiminnassa naisten ja miesten välistä tasa-arvoa tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti.
Erityisesti on muutettava olosuhteita, jotka estävät tasa-arvon toteutumista. Jokainen on oikeutettu yhdenvertaiseen kohteluun.
– Henkilöstön kouluttaminen on keskeistä. Koulutuksissa kannattaa avata käsitteitä arkilähtöisiksi ja varmistaa, että kaikki ymmärtävät, mitä esillä olevat asiat tarkoittavat esimerkiksi palveluiden kannalta.
Oulussa koulutukset toteutuvat johdonmukaisesti.
– Henkilöstöä ja työryhmän jäseniä koulutetaan säännöllisesti tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta koskien.
Päättäjien tuki Pride-tapahtumalle voi selkeyttää tilannetta
Oulun kaupunkistrategiassa linjattu, että palveluiden on oltava ihmislähtöisiä. Tämän tavoitteen toteuttamiseksi on kuunneltava laaja-alaisesti kuntalaisia.
– Toiminnallisen tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden suunnitelma laadittiin yhdessä, Niemelä huomauttaa.
Asiat eivät ole yleensä niin yksinkertaisia kuin voisi olettaa.
– Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden huomioiminen palveluissa ei ole välttämättä yksinkertaista. Aihe on sellainen, jossa tarvitaan paljon eri näkökulmia, Niemelä jatkaa.
– Oulu Pride -tapahtumaa kaupunki on tukenut, kuten myös muita tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistäviä oululaisia tapahtumia. Yhteistyö perustuu kaupunginhallituksen hyväksymään suunnitelmaan.
Paikalliset päättäjät ovat linjanneet, että Oulun kaupungin edustajat ovat mukana tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistävissä verkostoissa, kampanjoissa, hankkeissa ja tapahtumissa sekä viestivät niistä aktiivisesti.
– Kaupungin- tai kunnanhallituksen päätöksenteossa antama virallinen tuki tasa-arvoa edistävälle tapahtumalle voi olla jotain sellaista, mitä muissakin kunnissa kannattaa harkita, Niemelä viestittää.
Toiminnallisen tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden suunnitelma sisältää toimiala-, liikelaitos- ja osakeyhtiökohtaisia toimenpiteitä.
Oulun kaupunkistrategia ohjaa suunnitelman laatimista. Suunnitelmalla on yhteys avoimen hallinnon toimintasuunnitelmaan ja osallisuutta koskeviin tavoitteisiin.
Lapset saavat kertoa
Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmien laatiminen etenee Oulun varhaiskasvatuksessa. Oulun kaupungin varhaiskasvatuksen erityisasiantuntija Sari Nyberg kertoo, että suunnitelmien on oltava valmiina vuoden 2024 maaliskuun loppuun mennessä.
Paljon on erilaisia näkökulmia otettavana huomioon matkan varrella.
– Turvallisemman tilan periaatteita käydään läpi päiväkodinjohtajien kanssa. Lapsia, huoltajia ja henkilöstä kuunnellaan.
– Lapsilta kysytään ikätason mukaisesti päiväkotipäivän aikana. Yksiköt miettivät sopivia kysymystapoja. Tuloksiin syvennytään lasten kanssa.
Kyselyn tulosten dokumentointi toteutuu tavalla, joka avautuu mahdollisimman hyvin lapsille. Jokaisessa yksikössä tehdään oma suunnitelma.
Prosessiin kuuluvat arviointi, tavoitteet, toimenpiteet ja seuranta.
– On tärkeää seurata, että saavutetaanko tavoitteet. Ja sekin on päätettävä, kuinka usein sitä on hyvä arvioida, Nyberg huomauttaa.
Lue myös: