Osakemarkkinoilla hyvin pärjänneen Kevan sijoitusomaisuuden arvo kohosi lähes 66 miljardiin euroon – Talousnäkymät Euroopassa aiheuttavat paljon kysymyksiä
Kevan tomitusjohtaja Jaakko Kiander kertoo, että eläkelaitos kehittää työssä jaksamisen edellytyksiä yhdessä asiakkaidensa kanssa. Kuva: Keva
Kunta-alan ja hyvinvointialueiden eläkkeiden rahoituksesta ja eläkevarojen sijoittamisesta vastaavan Kevan osake- ja korkosijoitukset tuottivat varsin hyvin viime vuonna, toimitusjohtaja Jaakko Kiander arvioi.
– Se mikä kiinnostaa, on tietysti sijoitustuotto, joka oli 6,8 prosenttia.
Markkina-arvoinen kokonaistuotto oli 4,2 miljardia euroa.
Kevan sijoitusomaisuudesta parhaan tuloksen tekivät 10,1 prosenttia tuottaneet noteeratut osakkeet ja tasan yhdeksän prosenttia tuottaneet korkosijoitukset.
Säästöjä kertyi
Suomen suurin sijoittaja kasvatti eläkesäästöjensä määrää 3,5 miljardilla eurolla viime vuonna.
Kevan sijoitusomaisuuden markkina-arvo oli vuoden 2023 lopussa yhteensä 65,7 miljardia euroa.
– Vaikka maailmantalouden kehitys oli vaihtelevaa vuonna 2023, kasvu oli odotuksiin nähden kuitenkin kohtuullista. Inflaatio hidastui vuoden aikana selvästi, Kiander huomauttaa.
Kiinteistösijoituksissa haasteita
Kianderin jälkeen Kevan sijoitusjohtaja Ari Huotari kävi läpi sijoitusasioita eläkelaitoksen tiedotustilaisuudessa torstaina.
Huotarin mukaan hyvän sijoitustuloksen taustalla on pitkälti viime vuoden jälkimmäisellä puoliskolla tapahtunut kehitys.
– Vuoden lopulla markkinoilla virisi optimismia inflaation taittumisesta odotettua vähäisemmin talousvaikutuksin ja toiveikkuutta keskuspankkien koronlaskuista, sanoo.
Pahimmat taantumishuolet väistyivät ja keventymisodotukset rahapolitiikkaa kohtaan kasvoivat.
– Kiinteistösijoituksissa tehtiin viime vuonna kautta linjan arvonalennuksia.
Kevan kiinteistösijoitusten tuotto oli pakkasen puolella, –6,1 prosenttia.
Alkanut vuosi näyttää Huotarin mukaan suuntaa erityisesti Euroopan talouskehityksen kannalta.
– Euroopassa voi olla aika synkkiä aikoja edessä.
Joka tapauksessa monta asiaa on vielä auki ja sijoitusmaailmassa tiedostetaan hyvin tulevaisuuden ennakoimisen vaikeus.
– Tästä vuodesta tulee mielenkiintoinen.
Talouskehityksen vaikuttaa muiden muassa, miten keskuspankit toimivat esimerkiksi suhteessa koronlaskuihin ja kuinka nopeita mahdolliset koronlaskut ovat, Huotari laskee.
Riskitasoa nostetaan
Kevan pitkän aikavälin sijoitustuotto on ollut hyvällä tasolla. Sijoitusten kumulatiivinen pääomapainotettu reaalituotto rahastoinnin alusta (vuodesta 1988) vuoden 2023 loppuun oli vuotta kohti 3,7 prosenttia.
Tiedotustilaisuudessa muistutettiin, että Suomen suurimman työeläkevakuuttajan Kevan hallitus on päättänyt nostaa sijoitussalkun riskitasoa.
Tämän päätöksen mukainen kehitys jatkuu.
Muutoksella tavoitellaan korkeampaa pitkän aikavälin tuottoa sijoitusvarallisuudelle. Käytännössä se tarkoittaa osakesijoitusten määrän nostoa.
Menot tuloja isommat
Kevan jäsenyhteisöjen eli kaupunkien, kuntien, kuntayhtymien ja kunnallisten osakeyhtiöiden sekä hyvinvointialueiden palkkasumma oli 21 809 miljoonaa euroa, jossa oli kasvua 7,2 prosenttia vuoteen 2022 verrattuna.
Kokonaismaksutuloa kertyi 6,1 miljardia euroa. Kunta-alan ja hyvinvointialueiden eläkkeitä Keva maksoi 6,75 miljardia euroa. Maksutulon ja eläkemenon erotus katettiin sijoitustuotoilla.
– Eläkemenot kasvoivat enemmän kuin tulot, Kiander kiteytti.
Keva maksoi vuonna 2023 valtion, evankelis-luterilaisen kirkon, Kansaneläkelaitoksen ja Suomen Pankin henkilöstön eläkkeitä yhteensä 5,7 miljardia euroa.
Valtio, kirkko, Kela ja Suomen Pankki rahoittavat itse omat eläkkeensä ja Kevan sijoitusvarallisuus turvaa ainoastaan kunta-alan ja hyvinvointialueiden eläkkeitä.
Eläkehakemusten määrä laski
Kevaan saapui eläkehakemuksia yhteensä 11 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2022.
Vanhuuseläkehakemusten määrä laski 16 prosenttia ennätysvuodesta 2022 ja se palasi vuoden 2021 tasolle.
Osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen hakemusmäärä oli noin 7 300. Se oli kolmanneksen pienempi kuin huippuvuonna 2022, mutta noin 3 000 isompi kuin sitä edeltävinä vuosina.
Lisäksi Keva tiedottaa viime vuodestaan, että hakemusmäärät tasoittuivat eikä vuoden 2022 lopun kaltaista hakemusryöppyä tullut.
Lue myös: