Syntyneiden lasten määrän Timo Aro on puhunut Kuntalehdelle jopa romahduksesta Suomessa. Kokonaishedelmällisyysaste on laskenut voimakkaasti alaspäin Suomessa ja olemme eriytyneet perinteiseltä pohjoismaiselta uralta, arvioi aluekehitysasiantuntija Aro. Kuva: Pekka Moliis

Yle kertoo tämän viikon uutisessaan, että osa lestadiolaisista on alkanut rajoittaa lapsilukua, vaikka lestadiolaisliikkeessä ehkäisy ei edelleenkään ole sallittua.

Lestadiolaisten syntyvyys on kuitenkin vähentynyt samaan tahtiin ympäristön kanssa.

Aluekehitysasiantuntija Timo Aro vastaa Ylen haastattelussa, että syntyvyys on laskenut huomattavasti koko Suomessa.

Hänen mukaansa on mahdotonta tietää, mikä on vanhoillislestadiolaisten perhekoon merkitys väestökehitykselle, koska herätysliikkeeseen kuulumista ei tilastoida.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Aron Ylelle kertoman mukaan voidaan silti vahvasti olettaa, että myös vanhoillislestadiolaisten syntyvyys on laskenut, koska lasku on kokonaisuudessaan niin suuri.

Yle kysyi verkossa ihmisten kokemuksia aiheesta ja sai lähes 300 vastausta. Noin kaksi kolmasosaa vastanneista kertoi, ettei ole päättänyt pienemmästä lapsiluvusta. Yksi kolmasosa taas kertoi rajoittaneensa lapsilukua.

Esimerkiksi yksi Ylen haastattelema kuuden lapsen lestadiolaisisä sanoo olevansa tyytyväinen siihen, että liikkeen sisällä on tapahtumassa muutos ehkäisykannassa sallivampaan suuntaan.

Romahdus

Aluekehitysasiantuntija Timo Aro kertoi jo viime joulukuussa Kuntalehdelle, miten 1750-luvulta alkaen löytyvän tilastohistorian valossa Suomi on syntyvyyden suhteen syvimmässä kohdassaan.

Väestön uusiutumisen näkökulmasta kokonaishedelmällisyysluvun keskiarvon pitäisi olla 2,1 äitiä kohden.

– Siihen ei olla päästy koko maan tasolla vuosikymmeniin.

Kokonaishedelmällisyysluku tarkoittaa sitä, kuinka monta lasta äidit synnyttävät keskimäärin elinaikanaan.

Viime vuonna oltiin poikkeuksellisen kaukana uusiutumisen näkökulman toteutumisesta syntyvyyden suhteen. Hedelmällisyysluvun keskiarvo oli 1,32 vuonna 2022 ja viime vuonna keskiarvoa kuvaava luku oli alustavien arvioiden mukaan noin 1,27.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*