Lahdella on edessään mittavat soeutustoimet talouteensa. Kuva: Lahden kaupunki

Lahden kaupunginvaltuusto päätti maanantain kokouksessaan uuden toiminnan ja talouden tasapaino-ohjelman toteutuksesta vuosille 2024–2027.

Valtuusto äänesti äänin 33-25 (1 tyhjä) demareiden valtuutetun Pasi Karjalaisen esityksen puolesta. Esitys pohjautui talouden tasapaino-ohjelmaa valmistelleen parlamentaarisen ryhmän näkemykseen.

– Esitys perustuu Lahti energian omistuksen säilyttämiseen 100-prosenttisesti. Ryhmällä otettiin tavoitteeksi, että saadaan esitys, jolla on mahdollisuus pärjätä valtuustossa, Karjalainen sanoi puheenvuorossaan.

– Hybridimalli, joudutaan korottamaan veroja ja leikkaamaan palveluita. Ei hyvä tai täydellinen, mutta minä ja ohjausryhmä voidaan seisoa sen takana.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Osana tasapaino-ohjelmaa kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen oli esittänyt energiayhtiö Lahti Energialle kumppanin etsimistä tai vähemmistöosuuden myymisen selvittämistä. Energiayhtiön kohtalo herätti runsaasti keskustelua valtuustossa. Se on myös herättänyt runsaasti keskustelua ja tunteita pitkään Lahdessa.

Etelä-Suomen Sanomien mukaan Lahden torilla järjestettiin maanantaina yhtiön myymistä vastustanut mielenosoitus. Valtuustosaliin saapuneita turvasi poliisien paikallaolo, mikä herätti valtuuston puheenvuoroissa ihmetystä. Puheenjohtaja Juha Rostedtin (kok.) mukaan kyse oli turvallisuusviranomaisten ohjeistuksen noudattamisesta.

Maanantaina kyse oli yhtiön vähemmistöosuuden myymisen selvittämisestä, ei varsinaisesta myymisestä. Kaupunginjohtaja Kyynäräinen kävi lakimiehen kanssa neuvoteltuaan vielä keskustelun aikana vahvistamassa valtuutetuille, mistä nämä ovat päättämässä.

– Pelottelu kansalaisilta, valtioneuvostosta tai mistä tahansa ei saa vaikuttaa siihen, miten te teette päätöksiä, kokoomuksen valtuutettu Milla Bruneau muistutti.

– Tasapainotusta ei ratkaista myymällä strategisesti tärkeitä yrityksiä. Selvitys tosiasiallisesti tarkoittaa myyntiin asettamista. Demarit ovat tehneet selkeän lupauksen säilyttää Lahti Energia ja Aqua kaupungin sataprosenttisessa omistuksessa, Jetta Laakso (sd.) sanoi.

Valtuusto äänesti Karjalaisen esityksen puolesta myös Sonja Falkin (kd.) esitystä vastaan äänin 34-21 (4 tyhjää). Hävinneessä esityksessä tasapainottamiseen ei olisi käytetty veronkorotuksia.

Toni Putula (kok.) kannatti muutettua kaupunginjohtajan pohjaesitystä ja Lahti Energialle kumppanin löytämistä:

– Nyt on kyseessä rakenteellinen alijäämä, ei suhdanne alijäämä. Vaikka sotekustannukset lähtivät kunnilta, kuntien rahoituspohjan muuttuminen vaikeuttaa muiden palveluiden toteuttamista. Pelkkä omaisuuden myynti ei ole kestävä ratkaisu pitkällä aikavälillä.

– Verojen korottamisella ei tueta yrittäjyyttä tai talouden kasvua. Kokoomus ei halua leikata lapsilta.

Lue myös: Kuopion valtuusto päätti 35 miljoonan euron tasapainotusohjelmasta maratonkokouksessaan

Esitys muuttui hallituksessa

Aiemmin maanantaina Lahden kaupunginhallitus oli muuttanut tasapainotusohjelmaesitystään valtuustolle. Esimerkiksi sivistyspalveluiden leikkauksia kevennettiin 700 000 euroa vuodelta 2026.

Puolestaan veronkorotusesitystä muutettiin niin, että vuodelle 2025 asetetaan tavoitteeksi sama summa, 700 000 euron kasvutavoite kiinteistöveroa korottamalla.

Päätöksen mukaan ”ohjausryhmän näkemyksestä (11,05 miljoonan euroa) poiketen esitetään pienempää kaupungin palveluihin kohdentuvaa 10,35 miljoonan euron menojen leikkausta. Tästä esitetään kohdennettavaksi 3,12 miljoonaa euroa konsernihallinnon palvelualueelle, 5,03 miljoonaa euroa sivistyksen palvelualueelle ja 2,20 milj. euroa kaupunkiympäristön palvelualueelle.”

Esitys vuoden 2026 8,72 miljoonan euron verotulojen lisäyksestä muutettiin vuodelle 2027, joka voidaan saavuttaa joko kunnallisveron tai kiinteistöverojen korotuksella tai molemmilla.

Lue myös: Lahden valtuuston kokoomusryhmä haluaa erottaa kaupunginhallituksen

Huoli perheiden palveluista

Useat puheenvuorot käsittelivät verotuksen kiristämistä palveluiden parantamiseksi. Veronkiritysten pelättiin heikentävän Lahden vetovoimaa, toisten mielestä todelliset euromääräiset korotukset olisivat niin pieniä, että sillä ei olisi merkitystä edes pienituloisille.

Keskustan valtuutettu Martti Talja muistutti palveluleikkausten vaikutuksista perheisiin viittaamalla siihen, että Lahdessa on kansallisesti huomattavan paljon kodin ulkopuolelle sijoitettuja lapsia.

–Se on selvä indikaattori, että perheet eivät voi hyvin, Talja sanoi ja lisäsi tässä näkyvän se millä lahtelaiset ovat kehuskelleet, eli suurien kaupunkien pienimmillä sote-menoilla.

Talja muistutti, että terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen on ”kuntien perusasioita”.

– Kunnat muodostavat perustan, luovat kasvuympäristön perheille, lapsille. Ja tällä hetkellä myös nuorten tilanne on äärimmäisen vaikea. Päihde- ja mielenterveysongelmat ovat eritäin korkealla tasolla.

– Meidän täytyy luoda ympäristö, jossa todella pystymme tukemaan perheitä, tätä yhteiskuntaa. Jos tätä ei tapahdu, jos niistämme lapsilta, nuoriltamme, Lahteen ei muuta ulkopuolisia ja lahtelaiset voivat entistä huonommin.

Teksti: Hanna Rautio, Ville Miettinen

Aiemmin aiheesta:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*