Jokainen jäljellä oleva elinympäristö on raakulle elintärkeä. Jokihelmisimpukka on myös avainlaji, joka luo elinolosuhteita muille lajeille. Kuva: Luonnonsuojeluliitto, Päivi Lundvall

Suomussalmen Hukkajoella on tullut ilmi metsäjätti Stora Enson aiheuttamat peruuttamattomat tuhot erittäin uhanalaisen jokihelmisimpukan tärkeälle elinympäristölle.

Lisäksi Luonnonsuojeluliitto arvioi, että kyseinen vahingonteko on yksi viime vuosien räikeimmistä piittaamattomuuden osoituksista erittäin uhanalaista luontoa kohtaan.

Luonnonsuojeluliitto vaatii vahingon aiheuttajilta vastuunkantoa ja Suomen hallituksen budjettiriihestä lisäresursseja ympäristörikosten ennaltaehkäisyyn ja torjuntaan.

– Suomussalmen Hukkajoella sattumalta ilmi tullut Stora Enson metsätaloustoimien aiheuttama massiivinen raakkutuho lienee vain jäävuoren huippu, sanoo Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Hanna Halmeenpää.

– Tiedonkulku viranomaisten ja metsätaloustoimijoiden välillä ei näytä toimivan eikä raakun suojelemiseksi laadittuja ohjeita noudateta. Tämä on konkreettinen esimerkki luontokadon vauhdittamisesta, jatkaa Halmeenpää Luonnonsuojeluliiton tiedotteessa.

Jokihelmisimpukka eli raakku on erittäin uhanalaiseksi luokiteltu, luonnonsuojelulailla rauhoitettu nilviäislaji, joka elää puhtaissa, sorapohjaisissa virtavesissä.

Lajia esiintyy Suomessa enää noin 150 vesistössä, sillä suurimmasta osasta jokia ja puroja raakku on ihmistoiminnan vuoksi kokonaan hävinnyt.

Miljoonalasku

Luonnonsuojeluliitto muistuttaa tiedotteessaan, että erittäin uhanalaisen jokihelmisimpukan eli raakun hävittämiselle on määritelty 589 euron korvausarvo menetettyä yksilöä kohden.

Liiton tietojen mukaan Stora Enson hakkuita suorittaneet metsäkoneet ovat aiheuttaneet jopa tuhansien raakkujen tuhon. On siis mahdollista, että kyseessä on miljoonaluokan ympäristörikos.

– Hukkajoen jokihelmisimpukkatuho tekee näkyväksi, että erittäin uhanalainen raakku tarvitsee viipymättä vahvemman suojan sen elinympäristöjä tuhoavilta toimilta. Epäillyn törkeän luonnonsuojelurikoksen selvittämisen, lisävahinkojen torjumisen ja aiheutetun tuhon korvaamisen ohella erittäin olennaista on, että valtiohallinnossa ryhdytään valmistelemaan tiukempia raakun suojelutoimia. Pelkät ohjeet ja suositukset eivät selvästikään riitä, Halmeenpää sanoo.

Luonnonsuojeluliitto huomauttaa budjettiriihen alla Suomen hallitusta, että sen tulee viipymättä vahvistaa resursseja ympäristörikosten ennaltaehkäisyyn ja torjuntaan.

Nyt tapahtunut hyvin vakava laiminlyönti osoittaa, että nykytoimet eivät ole riittäviä, liitto arvioi tiedotteessaan.

Kuntakentällä paljon suojeltavaa

Metsäalalla on monenlaisia toimijoita. Puheenjohtaja Hanna Halmeenpää vastaa Kuntalehdelle, että myös kuntapäättäjien on hyvä olla näissä asioissa valveutuneita.

– Kunnat ovat merkittäviä maanomistajia. Kuntien omistamissa metsissä on erittäin suositeltavaa olla tarkkana ja noudattaa viranomaisohjeita.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*